Zelfgebouwde vliegende en vuurspuwende draak

Stel, je kijkt met je kleinkinderen naar de animatiefilm How To Train Your Dragon. Het valt je op dat de uiteinden van de draken ergonomisch gezien best wel eens zouden kunnen werken als vliegtuigstaart. Dan is het idee om je eigen vliegende draak te maken al snel geboren. Het overkwam Richard Hamel, die het monster meteen ook maar even echt vuur liet spuwen.

Hamel had al veel ervaring met het bouwen van RC-vliegtuigen, maar hier ging hij toch anders te werk dan je misschien zou denken. In plaats van een toestel om te bouwen tot monster, ging hij uit van een zelfgemaakt draakontwerp en keek hij van daaruit hoe hij het beest kon laten vliegen.

Elektromotor en draaiend hoofd

Hoewel het prototype een elektromotor bevatte, is in het uiteindelijke model gekozen voor een straalmotor met een 2,25-liter tank. Daarmee kan het gevaarte ongeveer 10 minuten in de lucht blijven. Omdat er in eerste instantie wat problemen waren bij het maken van bochten, besloot Hamel eens goed te kijken naar vliegende dinosauriërs, die hun hoofd gebruikten om te sturen (letterlijk fysiek dus, niet dat ze er diep bij nadachten). Daarom bouwde hij de RC-draak zo dat door het gebruik van servo’s ook het hoofd meebeweegt in de bochten.

Besturing en stroom

Om de draak onder controle te houden gebruikte Hamel een bestaand model afstandsbediening met touchscreen. De ontvanger, servo’s en rode LED-ogen die in het ontwerp aanwezig zijn, worden gevoed door 4 NiCd-accupacks. Maar dat is niet het enige. Er zit namelijk ook het circuit van een 50.000 Volt taser in de kaak van het beest.

Hamel met zijn RC-draak
Hamel met zijn RC-draak

 

Vuurspuwende RC-draak

Waar die taser voor is? Simpel. Vuurspuwen natuurlijk. Met een knop op de afstandsbediening kan een servo worden bediend die de kaak van de draak open zet. Daardoor wordt ook het tasercircuit geactiveerd en spuit er gas uit de bek van het beest via een, ook in het ontwerp aanwezige, fles vloeibaar propaan. Met een indrukwekkende vlam als gevolg! In onderstaand filmpje legt Hamel één en ander uit aan een Phil Collins-lookalike.

Veiligheid

Deze vuurspuwende RC-draak is een geweldige creatie, en Hamel is er dan ook terecht trots op. Toch heeft hij ook een paar angsten. Vooral omdat het ding stiekem best echt lijkt. “Ik ben bang dat iemand hem een keer uit de lucht gaat schieten.”

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *