magic-mirror-interface

Ooit van een Magic Mirror gehoord? Dat is een interactieve spiegel waar bijvoorbeeld verlichte tekst op te zien is of die zelfs kan reageren op de persoon die er voor staat. Klinkt gaaf, toch? Dat vond mancaver Michael Teeuw aka MichMich ook, dus is hij begonnen met het ontwerpen en bouwen van zijn eigen versie. Hij blogt regelmatig updates van zijn bouwverslag, zodat jij ‘live’ mee kan kijken.

Update 04-04-2014: Het tweede deel van dit bouwverslag, over het zoeken naar de juiste monitor, is nu te lezen!

Update 28-04-2014: Part III: de ombouw staat online.

Update 20-05-2014: Part IV-VI: het is snel gegaan met de Magic Mirror. Het project is af!

“Soms heb je van die momenten dat je als man tijdens het winkelen achter je vriendin aan sjokt. Afgelopen januari was voor mij zo’n moment. Terwijl ik in gedachten verzonken door het warenhuis slenterde viel mijn oog op een spiegel met verlichte tekst. Het gevolg: een eurekamoment! De start van een nieuw hobbyproject: The Magic Mirror.

Magic Mirror gif

Dit zou ook leuk zijn, maar het was niet helemaal wat Michael met zijn Magic Mirror bedoelde…

Eenmaal thuisgekomen begon de inventarisatie: wat is er nodig?

 • Een spiegel
 • Een monitor
 • Een Raspberry Pi
 • Wat kabels
 • Hout
 • Verf
 • Flink wat vrije tijd

Een standaard spiegel laat geen licht van de monitor door, en ging dus niet werken. Ik stond voor mijn eerste uitdaging… Op mijn blog kan je lezen hoe ik dit probleem heb opgelost.

Part II: De monitor

Na het zoeken naar de juist spiegel was het moment aangebroken om een geschikte monitor te zoeken. Een 24″-beeldscherm bleek voor dit project het ideale formaat. Een lange speurtocht naar het juiste model volgde, waarbij ik stad en land ben afgereisd om in diverse electronicazaken de showmodellen aan een hevige inspectie te onderwerpen. Veel modellen vielen meteen al af omdat de stroom- en videoaansluitingen aan de achterkant zaten. Ik had aansluitingen aan de zijkant nodig.

Aansluitingen

Ik ontdekte uiteindelijk dat de monitoren van Iiyama aan mijn eisen voldoen, dus bestelde ik de E2481HS-B1. Om ervoor te zorgen dat de monitor straks ‘luchtdicht’ tegen de spiegel aan zit, heb ik de casing verwijderd. Een beetje zenuwslopend om een gloednieuwe monitor open te schroeven, maar hey: living on the edge… Ik ontdekte wel meteen een mooi voordeel aan dit model: de display controller laat genoeg ruimte over voor de rest van de onderdelen die nodig zijn om de spiegel tot leven te laten komen.

Monitor

Meer info over mijn zoektocht naar je juiste monitor lees je op mijn blog. Binnenkort kom je te weten hoe ik de nieuwe ombouw maak en neem ik je mee in de installatie van de hard- en software.”

Part III: De ombouw

Om een magische spiegel hoort natuurlijk een mooie, glimmende lijst. Om de spiegel zo onopvallend mogelijk in te bouwen, maak ik een ombouw van vurenhout en laminaatplint en zorg ik voor een mooie glans door middel van een likje verf.

magic mirror - lijst

Op mijn blog laat ik je zien hoe de ombouw is gebouwd, en doe ik de voorbereidingen voor de inbouw van de hardware.”

Part IV: De hardware

Toen het tijd was om alle onderdelen in elkaar te zetten, kwam ik erachter dat mijn monitor niet in staat was om via USB stroom te leveren aan de Raspberry Pi. Met een USB adaptor en een zelf omgebouwde kabel probeerde ik het probleem op te lossen, maar dat zorgde er na tien minuten testen voor dat de stroom in de woonkamer uitviel. Wat uiteindelijk de oplossing was? Dat lees je op mijn blog. Verder verliep het installeren van de hardware gelukkig voorspoedig: alles past perfect!

Magic-Mirror-Hardware

Part V: De Raspberry Pi

Nu is het tijd om de Raspberry Pi te configureren. Als besturingssysteem heb ik voor Raspbian gekozen, omdat die flexibel is en een grote open source community heeft. Om de Magic Mirror goed te laten werken, zijn verder de volgende features nodig:

 • WiFi connectiviteit
 • 90 graden schermrotatie (want de spiegel wordt gebruikt in portrait mode)
 • een locale webserver om de interface te hosten
 • een browser die fullscreen runt om de interface te tonen

Hoe ik dit allemaal heb gerealiseerd, lees je uiteraard weer op mijn blog.

Magic-Mirror-Software

Part VI: De interface

Bij het maken van de interface was het voor mij belangrijk dat je de Magic Mirror nog steeds als gewone spiegel kan blijven gebruiken. Het ding moest dus niet helemaal vol komen te staan met (nutteloze) informatie. Ik koos voor het weer, een klok en een nieuwsfeed. Zoals ik in Part V al aangaf, is de interface niet een ingewikkelde applicatie, maar gewoon een fullscreen website. Hoe ik die gemaakt heb en ervoor zorgde dat hij automatisch refresht, lees je hier.

magic-mirror-interface

Alle delen van het bouwverslag zijn nu te lezen op mijn website. En wat misschien nog leuk is om te vermelden: Raspberry-oprichter Liz Upton heeft een blog geschreven over mijn spiegel. Jullie hadden dus écht een primeur te pakken!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *