Meten is weten

We hebben de uitspraak allemaal wel eens gehoord: Meten is weten. Heb je eindelijk al je moed bij elkaar geraapt en besloten te gaan ‘Doe-het-zelven’, komt je buurman van achter de schutting met deze en vele andere bijdehante opmerkingen. Vaak blijkt dit na een aantal uren werk door de kei harde realiteit nog waar ook…

Wanneer het voorjaar begint en de zon het gat tussen het de wolken heeft gevonden, begint bij veel mensen het bloed weer sneller te stromen: De grootste nattigheid en vorst hebben we gehad en er kan weer in de tuin gewerkt worden. Dit jaar staat de schutting op de planning. Deze is immers al zo’n 15 jaar oud en toch echt aan vervanging toe.

Waar te beginnen?

Waar te beginnen? Allereerst wordt uiteraard gekeken naar wat voor schutting er geplaatst wordt. Horizontale planken, verticale planken, dikke planken, dunne planken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. En betstaat het niet, dan kan het altijd op maat gemaakt worden. Weliswaar tegen de volle prijs, maar dan heb je ook wat.

Na de schutting van je keus te hebben besteld dien je er voor te zorgen dat waar de schutting dient te komen is ontdaan van onkruid en wortels. Dat scheelt een hoop wanneer je de palen in de grond zet. De afstand tussen de palen is op 1001 manieren te meten: met een touw, met je armen wijd, grote stappen nemen, met een (te korte) duimstok en natuurlijk ook door middel van een rolmaat. De laatste is mijns inziens de beste optie omdat deze het makkelijkste en meest nauwkeurige is.

Wanneer je 1 afstand tussen de palen hebt gedaan, plaats dan schot voor schot de panelen en meet elke afstand apart op. Het kan immers zijn dat je een foutje hebt gemaakt halverwege, en je wilt uiteraard niet wanneer je bijna klaar bent de helft van de schutting er uit halen omdat je te overhaast bent begonnen. Neem er dus vooral de tijd voor en je zult zien dat wanneer je meet, je het ook zeker weet!

Klaar, en nu?

Als de schutting klaar is, zul je de rest van je tuin (al dan niet vrijwillig) natuurlijk ook aan moeten pakken. De bloemen zullen hoogstwaarschijnlijk door moeder de vrouw uitgezocht worden,maar de technische snufjes zijn natuurlijk voor manlief. Op het gebied van meetapparatuur zijn er voor in de tuin legio snufjes te verkrijgen die je het leven makkelijker maken. Of in ieder geval leuker!

Denk bijvoorbeeld aan een weerstation waarmee jij de weersvoorspellingen van de komende dagen kunt voorspellen. Zo weet je wanneer je die bijdehante buurman uit kunt nodigen voor een heerlijk koud glas bier om te vieren dat je die schitterende schutting zo mooi neer hebt gezet!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET