Meteen maken: DIY rookmelder met sms alarm

Rookmelders hebben genoeg mensen het vege lijf gered. Dat is de belangrijkste functie van deze apparaatjes, maar wat als je niet thuis bent? Kom je terug, huis verkoold. Niet met de smoke detector hack van Martin! Maak ‘em zelf – met wat sensors en een Raspberry Pi – en je krijgt op afstand bericht als het hommeles is.

Martin is een hardcore DIY-er, met quotes als: ‘Products for the masses are no good for people like me.’ Hij wordt gelukkig als ie voordelige en flexibele alternatieven bouwt voor prijzige commerciële producten. Applaus voor Martin, want deze hack is uitstekend gelukt! In het kort: hij bouwde een Funky ATTiny84-based sensor in zijn (zelfgebouwde) home automation systeem. Dat systeem is een Raspberry Pi met een Node-Red set-up – de nieuwe tool om hardware, API’s en online services met elkaar te verbinden. Als de piezo-sirene afgaat, verstuurt het systeem draadloos meldingen naar Martin, zoals een sms, pushbericht en e-mail.

Rookmelder

Twee valkuilen

De oplettende lezer weet al over welke valkuilen ik het heb. Wat nou als de Funky stilletjes het loodje legt en niet reageert wanneer er brand uitbreekt? En hoe zit het met vals alarm, als de rookmelder piept om te vertellen dat de batterijen bijna op zijn?

Op Martins site kun je alle codes vinden die hij heeft gebruikt in dit project. Ook de code die ervoor zorgt dat de ‘slapende’ Funky elk half uur even wakker wordt om te laten weten dat ie alive and well is. Wat het valse alarm betreft: Martin zal inderdaad paniekberichtjes ontvangen als de rookmelder nieuwe batterijen nodig heeft, maar hij kan dat snel als zodanig herkennen aan de hand van de lengte van het signaal. Desalniettemin: in de geplande upgrade aan zijn hack wil hij de low-battery chirps ook ondervangen.

Add-on ideetje: een sprinkler

De ultieme set-up zou natuurlijk ook sprinklers bevatten. Er ontstaat rook, de melder gaat af, Martin krijgt notificaties en kan op afstand bepalen dat de sprinkler in die-en-die ruimte gaat sproeien. Walhalla! Een mooie add-on als je van plan bent om deze ook te maken.

Het zijn weer brandpreventieweken

We kunnen het niet confronterender zeggen dan de Brandwondenstichting: de kans dat je de loterij wint is 1:10.000.000. De kans dat er brand uitbreekt in je huis is 1 op 1000. Dat maakt de Brandpreventieweken (1 t/m 31 oktober 2014) elk jaar weer hartstikke belangrijk. Onze vrienden van Conrad doen eraan mee met een complete website over het voorkomen en blussen van een binnenbrand. Handig voor wie geen zin of tijd heeft om zelf de boel te hacken, maar wel graag veilig thuis zit!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .