lamaanhetspit

Blog ’t zelver Jonas houdt wel van een goed stuk vlees. En dan niet van die laffe lapjes uit de bio-industrie, maar écht vlees, vers van ’t land. Zo roosterde hij afgelopen weekend een heel schaap voor zichzelf en z’n vrienden. Door een lam prik je natuurlijk niet zomaar een stokje, dus bouwde Jonas hiervoor zijn eigen spit. Het water liep ons meteen in de mond toen we zijn artikel binnenkregen! Lees snel verder hoe je zelf ook zo’n spitinstallatie kan bouwen.

“Kort geleden heb ik een nieuwe vriend ontmoet. Hij heeft een mooi stukje land in de buurt van Achterveld (Utrecht). We spraken over eten, aangezien hij net als ik een bourgondische inslag heeft. Hij vertelde dat hij nog een paar schapen op het land had staan en wel een spitinstallatie zou willen hebben voor een heel schaap. Dat leek mij een geweldige uitdaging.

Techniek

Na een tijdje op internet speuren had ik de technische specs voor mijn spit gevonden. De as met het lam moet simpel uit de aandrijving gehaald worden. De draaisnelheid moet erg laag zijn, zo spettert het gesmolten vet niet van het lam af. Gebruik RVS als metaal van de as, dit is namelijk goed schoon te maken. De warmte van het vuur kan het beste van de zijkant komen. Op deze manier verbrand je het druipvet niet. Dit is de beste manier van roosteren. De gehele constructie moet in weer en wind kunnen blijven staan en mag natuurlijk niet te veel kosten.

Materialen

mechanisme

De aandrijving bestaat uit een toerentalregelbare motor, een stuk fietsframe, rollatorwieltje en fietswielen. Voor de elektrische aandrijving kan je ook een krachtige transmissiemotor 12 V= (1:50) met een 12 volt accu van Conrad gebruiken. De wielen worden op elkaar gedrukt  door de spanning van een lijmklem. De fietswielen dienen voor de vertraging op het spit-as. Een grote gipsplaat staat tussen het vuur en de wielen zodat het rubber niet verbrand. Het vuur brandt in papierbakken met daarin metalen laden uit een oud bureau. Het statief is gemaakt van vierkante ijzeren pijp en is in de breedte en hoogte verstelbaar.

Voorbereiding

De ram is door een slachtbedrijf in de buurt professioneel geslacht en heeft 3 dagen in de koeling gehangen. Het 18 kilo zware lam is eerst ingesmeerd met verse citroensap, ingewreven met zout en daarna met olijfolie met knoflook en rozemarijn ingesmeerd. De buik is met slagersgaren dicht genaaid (zodat de rozemarijn en knoflook er niet uitvallen).

gebraadelam

Na 5 uur ronddraaien en 3 kruiwagens hout is het lam klaar en kwamen andere ook uit hun mancave !

“Ik heb nog nooit zo lekker lam gegeten”. Met ruim 20 mensen was het vlees helemaal op! Het was een topdag.”

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .