Dremels

Voor veel mancavers is een Dremel (of een andere roterende tool) onmisbaar in hun gereedschapskist. Dankzij de vele opzetstukken zijn de mogelijkheden van het apparaat haast eindeloos. Wij namen de Dremel eens wat nauwkeuriger onder de loep en stelden een aantal tips samen om hem nóg efficiënter te kunnen gebruiken.

Neem allereerst al die verschillende opzetstukken eens. Veel klussers weten waarschijnlijk niet eens voor de helft wat de mogelijkheden met een Dremel eigenlijk zijn. We kunnen hier ook moeilijk alles gaan opsommen of je advies geven, want het hangt allemaal af van jouw eigen specifieke klusproject. Het enige wat we je kunnen adviseren: kijk goed rond wat de mogelijkheden allemaal zijn en kies het juiste hulpmiddel uit voor jouw doeleinde.

Batterij

Veel Dremels, vooral de wat oudere, hebben een accu die weinig capaciteit heeft en na langer gebruik problemen kan gaan vertonen. Met een beetje pech is dit ook nog eens een NiCd-batterij, waardoor je last krijgt van het zogenaamde geheugeneffect. Geen probleem: vervang hem gewoon door je eigen oplaadbare AA-batterijen. Soldeer deze batterijen simpelweg tot een nieuwe battery pack en je Dremel kan er weer lange tijd tegenaan!

Dremel batterijen

Bescherming

Normaal zijn wij niet zo belerend en hoewel de meeste klussers het ongetwijfeld al weten, zeggen we het toch nog maar even: draag altijd oogbescherming als je met roterend gereedschap aan het werk gaat. Het is misschien een klein apparaatje, maar vooral bij de slijpschijf in combinatie met het juiste materiaal kan de vonken er goed vanaf doen vliegen.

Dubbele doorslijpschijf

Gebruik je je Dremel in combinatie met een doorslijpschijf? Dan kan het in veel gevallen handig zijn om er twee schijven tegelijkertijd op te zetten. Dat zal met werken even wennen zijn als je het niet gewend bent, maar het voegt veel stabiliteit toe en verkleint het aantal keren dat je de schijf moet vervangen.

Dremel dubbele slijpschijf

Forceer niets

Veel mensen willen graag snel klaar zijn met een klus. Ze gaan dan bijvoorbeeld kracht zetten op de Dremel in de hoop dat het sneller gaat. Niet doen: laat het gereedschap zelf zijn werk doen, want anders beschadig je misschien je materiaal of zelfs de Dremel. Ook met de rotatiesnelheid proberen mensen tijd van hun klus af te snoepen. Een Dremel kan snelheden tot 37.000 rpm halen en veel mensen hebben dan ook de neiging hem op een zo hoog mogelijke stand te zetten. Maar soms kost kwaliteit nu eenmaal tijd. Werk je met plastic dat spontaan begint te smelten of is het hout dat je bewerkt hevig aan het roken? Tijd om het toerental eens even een stukje lager te zetten.

Meer tips voor het gebruiken van een Dremel? Kijk op de website van Make.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *