Mancave on the Road: verslag Firstlook 2015

In 2008 begon Firstlook als kleinschalig game-evenement in de Amsterdamse Westergasfabriek. Er kwamen 1.500 man op af. In 2015 is Firstlook omgedoopt tot Firstlook Festival, een ‘driedaagse’ gamebeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Het aantal bezoekers is opgelopen tot 20.000.

Vanaf dit jaar is Firstlook dus voor het eerst een evenement van drie dagen. Of eigenlijk: twee volle dagen en twee avonden. Op vrijdag en zaterdagavond is er een internationaal eSports-toernooi aan vastgeknoopt waarbij de beste gamers uit verschillende landen het tegen elkaar opnemen. Het wordt serieus aangepakt: de prijzenpot bedraagt tienduizenden euro’s.

Traditioneel speel je op Firstlook de nieuwste games (die nog uit moeten komen) en maak je kennis met de nieuwste gadgets op gaminggebied. Af en toe zijn er de krenten uit de pap, zoals de (Nederlandse) introductie van een nieuwe gameconsole. De afgelopen jaren hebben we hier dan ook de geboorte van nieuwe generaties van de Xbox (360 en One) en de PlayStation (3 en 4) en Nintendo (Wii U en handhelds) mee mogen maken.

falloutfirstlook

Het nieuws is dit jaar – evenals vorig jaar – niet megagroot. Microsoft, Sony en Nintendo presteren hier wel hun nieuwste gametitels. Zo zijn daar onder andere Halo 5, Fallout 4, Rise of the Tomb Raider, Uncharted Collection en Super Mario Maker. Echt gaaf lijkt ons trouwens PlayStation VR, de virtual reality-bril van Sony die voorheen bekendstond onder de naam Morpheus. Vanaf de eerste helft van volgend jaar moet je met je PS4 en deze bril in 3D kunnen gamen.

Ruimer opgezet

Firstlook Festival is in de editie 2015 weer wat ruimer opgezet, met een heus foodcourt en een groot zaaloppervlak met tribune voor het hoofdpodium. Via twee minivestigingen van Media Markt is er hardware tegen speciale beurstarieven te koop. Natuurlijk is de markt met T-shirts, caps, oude games en parafernalia weer aanwezig, net als de gallery met indiegames. En laten we de boys van de airsoftvereniging niet vergeten.

Vorig jaar klaagden we (en wij niet alleen) over de drukte. Een uur in de rij staan om een paar minuten van een game te spelen die nog uit moet komen was geen uitzondering. Bezoekers die extra hebben betaald voor een VIP-kaartje mogen al om negen uur naar binnen en kunnen dan in relatieve rust even rondkijken alvorens de grote meute zich een plek op de beursvloer verschaft. Alleen al die rij om de hallen in de Jaarbeurs binnen te komen, is traditioneel erg lang.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 19.37.54

Minder wachten, meer zien

En ja, ook de vertegenwoordigers van hét elektronicablog van Nederland, moeten net als al die anderen met perskaarten geduldig wachten tot elf uur om naar binnen te komen. Daarom kwamen we niet eerder dan halftwaalf bij de beursvloer aan en konden we bij de persingang zo doorlopen. De nieuwe opzet als ‘festival’ lijkt echter te hebben gewerkt: het wachten om te kunnen gamen duurde minder lang en ook de rijen bij de theaters leken korter.

DSC02302

Cosplay

In ons verslag van vorig jaar concludeerden we ook al dat het spelen van games steeds meer bijzaak wordt. En dat Firstlook in plaats daarvan steeds meer een plek is om gelijkgestemden te ontmoeten. Dit jaar was er dan ook volop ruimte voor cosplayers.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 19.37.13

Schermafbeelding 2015-10-11 om 19.39.28

Je vindt er heel wat in de onderstaande sfeerimpressie op video. Je zou kunnen zeggen dat Firstlook anno 2015 gezelliger dan ooit is, en een plek waarop de échte gamefreaks helemaal zichzelf kunnen zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor échte mannen. Want zeg nou zelf: zo’n gamesbeurs is eigenlijk één grote mancave waar je zowel hard om jezelf als om anderen kunt lachen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!