firstlook 2013 hoofdfoto

Alle clichés over gamers blijken tijdens dé gamebeurs van Nederland toch te kloppen: jonge puistigere pubers met petjes en vooral in het zwart gekleed. Bij Firstlook vind je niet de casual gamers of de Wii-spelende families. Nee, hier komt de hardcore gamer om als eerste een blik te werpen op de vetste gamereleases van de komende tijd. En als je geluk hebt staat er ook nog nieuwe hardware. Deze editie waren er maar liefst 2 primeurs: de nieuwe PlayStation en de nieuwe Xbox. Mancave  houdt ook van games en was erbij.

Al een aantal jaren zwaaien de Gamekings de scepter over Nederlands grootste gamebeurs. Eerdere formules als Gameplay in combinatie met de HCC-dagen en Het Multimedia Event waren geen lang leven beschoren. Met een zuivere focus op games en het zelf als een van de eersten spelen daarvan, hebben de koningen van het Nederlandse gamelandschap een gouden formule in handen. Dit jaar was het game-event op 5 en 6 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Ieder jaar kiest de organisatie een wat grotere hal en ieder jaar groeit de rij gamefanaten voor de ingang van het evenement. Ja, zelfs met perskaarten moet je op je beurt wachten.

Firstlook

PlayStation 4 vs Xbox One

Maar je weet waar je het voor doet: er zijn dit jaar twee belangrijke primeurs (als je tenminste nog niet bij Gamescom in Keulen of de E3 in Los Angeles was): de PlayStation 4 en de Xbox One. Ongetwijfeld heb je van beide al wat beeldmateriaal en wat specs gezien. De Xbox is een lompe, zwarte doos die eruit ziet als een overjarige videorecorder. De nieuwste generatie van PlayStation is ook zwart, maar heeft nu schuine hoeken en heeft de rondingen losgelaten. De PS4 ziet er in ieder geval meer uit als een gameconsole dan de nieuwe Xbox.

Puur op technische specificaties is de PlayStation 4 ook de meest krachtige console, maar in de praktijk moet blijken of dat ook in de games tot uitdrukking komt. Want van de huidige generatie is de PS3 op papier ook het krachtigst, maar de Xbox 360 kan toch prima meekomen. Belangrijker dan looks of specs zijn de games: hoe zien ze eruit en hoe spelen ze?

firstlook.ps4.xboxone

Op de PS4 mochten we racen met DriveClub. Viel me eigenlijk tegen. De graphics zagen er goed uit, natuurlijk, maar niet veel beter dan op een recente PS3-racegame. De andere releasegames verdienen nog nadere bestudering. De controller lag trouwens prima in de hand, geen verrassing, want Sony heeft al jaren de beste controllers. De Xbox-controller is nog altijd wat te lomp, maar er is uiteraard wel goed mee te spelen. Om 10 minuten aan Dead Rising 3 te kunnen proeven, stonden we een uur in de rij. Deze game op de Xbox One maakte echter wél indruk: honderden zombies tegelijkertijd in beeld, waar je vervolgens met een stoomwals letterlijk gehakt van maakt. 1.000 kills in 10 minuten: het is mogelijk. Je begrijpt, die speelminuten waren snel voorbij.

Door het grote aantal belangstellenden die allemaal even willen gamen, sta je meer te wachten dan dat je echt kunt spelen, maar toch hebben we ook nog even kunnen voelen aan Call of Duty: Ghosts (mooier en moeilijker, voor de echte die-hards) en hebben we de zeer opmerkelijke Nintendo 2DS in handen gehad (2 schermen, maar niet in te klappen). Het is duidelijk dat Nintendo snel een nieuw succes nodig heeft, tegen het marketinggeweld van Microsoft en Sony kunnen ze maar moeilijk op. Maar of dit ‘m gaat worden?

Gamers unite!

Sommigen kwamen op First Look voor de nieuwe Assassin’s Creed, sommigen voor Wolfenstein, sommigen voor Battefield 4. Hoe dan ook, er moesten keuzes gemaakt worden (zelfs al kom je beide dagen) en dan nog kon je maar even voelen aan wat er straks onder de kerstboom moet liggen. Mooi om te zien is er dat binnen het behoorlijk heterogene publiek toch zoveel verschillende smaken zijn. Tel daarbij op de mooie stands, de spectaculaire nieuwe apparatuur, de helden van MTV’s Gamekings, de gênante taferelen op het hoofdpodium en – niet te vergeten – een flink aantal aantrekkelijke boothbabes – en je hebt een topformule in handen, die hopelijk nog lang jong en mannelijk Nederland blijft verbinden. Nog een tipje voor de organisatie: de catering kan beter (we moesten nu uitwijken naar Diner 66 op het Jaarbeursplein) én we misten de biertjes die er onder de vorige organisatoren wel waren, maar dat zal wel met de minimumleeftijd van 14 jaar te maken hebben.

Tot Firstlook 2014!

Firstlook.promo.dame

Firstlook.2013.gaming

firstlook.2013.geweer

Mancave op de beurs: sfeerimpressie van Firstlook 2013

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .