The_Art_of_the_Brick_Gezicht

Waarschijnlijk hebben veel mancavers in hun jeugd wel met LEGO gespeeld en was dat voor velen het begin van een creatieve toekomst. Voor Nathan Sawaya was dit niet alleen het begin, hij is nu fulltime LEGO kunstenaar. Mancave was bij de persopening van zijn tentoonstelling The Art of the Brick in Amsterdam, die vanaf vandaag te bezoeken is. Een must-see? Check eerst ons verslag!

Met LEGO is natuurlijk heel veel mogelijk. Het is lang niet alleen leuk speelgoed voor kinderen; het is bouwmateriaal voor allerlei  praktische en/of mooie voorwerpen! Jij en ik denken dan al snel aan technische toepassingen met bewegende delen, aangedreven door elektromotortjes, maar voor Nathan Sawaya is het pure visuele kunst.

Als kind speelde Sawaya al met LEGO. Hij bouwde er van alles mee, zoals vrachtwagens, ruimteschepen en kastelen. Toen hij 10 jaar was werd het echt serieus. Hij wilde graag een hond, maar dat mocht niet van zijn ouders. Vervolgens sloopte al zijn kastelen en bouwde er een levensgrote hond mee. Als je geen hond mag dan bouw je hem toch gewoon zelf?! sindsdien is hij nooit meer gestopt met het maken van LEGO sculpturen. Later is hij rechten gaan studeren en werd hij advocaat. Toch bleef hij zijn passie voor LEGO houden en heeft hij besloten te stoppen met zijn werk, om als fulltime kunstenaar verder te gaan.

Kunstwerken

De kunstwerken die Sawaya met LEGO maakt variëren van LEGO replica’s  van schilderijen en beeldhouwwerken tot creaties uit eigen inspiratie. Het liefst maakt hij menselijke figuren omdat deze het best expressie uitdrukken.

The_Art_of_the_Brick_De_schreeuw
De Schreeuw, van Munch. Combinatie van 2D en 3D.

The_Art_of_the_Brick_Mona_Lisa
Mona Lisa, van Da Vinci

The_Art_of_the_Brick_Whistlers_Mother
Whistlers Mother, van James McNeill Whistler

The_Art_of_the_Brick_American_gothic
American Gothic, van Grant Wood

The_Art_of_the_Brick_Augustus_van_Prima_Porta
Augustus van Prima Porta

The_Art_of_the_Brick_Zittende_Boeddha
Zittende Boeddha

The_Art_of_the_Brick_Tyrannosaurus
Tyrannosaurus van 80.000 LEGO steentjes

The_Art_of_the_Brick_Schedels
Schedels

The_Art_of_the_Brick_Hoofden_van_universele_Vormen
Torso´s met hoofden in universele vormen en primaire kleuren

Samaya’s Mancave

Om deze grootse creaties te kunnen bouwen moet je wel een behoorlijke mancave nodig hebben, dachten we. Gelukkig wilde Samaya wel wat tijd voor ons blokken om over zijn mancave/werkruimte te vertellen. “Ik ben thuis in mijn macave begonnen met bouwen. Alle steentjes en onderdelen lagen op een grote hoop en ik moest zoeken naar de juiste steentjes. Toen kon dat ook nog.” Naarmate zijn projecten steeds groter werden, groeide zijn mancave uit tot een “manwarehouse” waarin alle steentjes op formaat en kleur in bakken geordend zijn. Naast de LEGO steentjes zelf maakt hij ook gebruik van een hamer en bijtel. Niet om de steentjes mee te vervormen, zoals wij verwachtten, maar om ze los te krijgen als er een gedeelte overgedaan moet worden. Hij lijmt namelijk alle steentjes namelijk aan elkaar vast. Zo zie je maar waar leuke hobbyprojecten in je eigen mancave toe kunnen leiden!

The_Art_of_the_Brick_Nathan_Sawaya
Nathan Sawaya (rechts) tijdens de persopening, naast een van zijn creaties

De tentoonstelling The Art of the Brick is vanaf 29 mei te bewonderen in Amsterdam EXPO.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *