Mancave on the road: brokstukken ontwijken bij Model Racing Midland.

Liefhebbers van RC-modelauto’s hebben zich het afgelopen weekeinde uitgeleefd bij Model Racing Midland; het vlakbij Lelystad gelegen raceparcours waar veel aan RC-auto’s wordt gesleuteld omdat snelle tijden neerzetten veel onderhoud vergt.

De trainingen en eerste heats van de Grote Sponsorwedstrijd zijn zaterdag al afgewerkt. Mancave neemt een kijkje op de zondag, wanneer de finales op het programma staan. Het moest natuurlijk een keer gebeuren, want er is al veel geschreven over radiografische voertuigen. Niet alleen over auto’s, maar ook over trucks, graafmachines, boten en vliegtuigen, maar zelfs over vogels, superhelden en een ideetje dat bij het Witte Huis nooit geland is…

MRM

Model Racing Midland ligt op een kleine afstand van Lelystad, is makkelijk te vinden en heeft meer dan voldoende en overigens gratis parkeerruimte. De ronkende geluiden van motoren en karts schallen over de weiden als je uit de auto stapt, want er is meer te doen aan de Talingweg, maar uiteraard is het vandaag te doen om het racecircuit van Model Racing Midland.

Werkplaats

De vele grote tassen springen bij binnenkomst direct in het oog. Er gaan gereedschappen, onderdelen en RC-auto’s in, die nu staan uitgestald op werkbanken, lange werkbanken waar onderhoud wordt gepleegd, want races zonder brokken is een zeldzaamheid. De werkplaats is een van de drie kernpunten van Model Racing Midland. De andere zijn het circuit en een soort hoge en open skybox vanwaar de bestuurders goed overzicht hebben. Is dit een goed moment om te vertellen dat ze in het vervolg geen omkijken naar hun RC’s hoeven te hebben?

model racing midland 2

Aan gort

De races volgen elkaar in rap tempo op. Er razen RC’s uit diverse klassen over het circuit, met exemplaren waar soms wel tweeduizend euro voor is neergeteld. Geen wonder dat het een gevecht is op de baan. Sommige RC’s vliegen uit de bocht, andere komen in botsing en vliegen met indrukwekkende salto’s over de kop. Yuri van Gelder zou er een indrukwekkend juryrapport voor krijgen. De nodige schade is er ook, want er gaat geen race voorbij zonder auto’s die uitvallen. Sommige worden aan gort gereden, verschroeien de banden of lopen ze eraf. En soms vliegen de brokstukken in het rond, maar de bestuurders kennen geen schroom.

model racing midland

Haantjesgedrag

Er heerst een gezonde rivaliteit, maar regels zijn er om gebroken te worden. Langzame auto’s die snellere RC’s bijvoorbeeld niet laten voorgaan. Maar het mooiste incident komt halverwege de middag. Een van de RC-auto’s staakt halverwege een race de strijd parkeert naast de baan. Geheel ‘toevallig’ besluit de bestuurder om richting het einde van de race om zijn RC in een haarspeldbocht te parkeren. Uiteraard als er een andere RC op ramkoers ligt. Letterlijke ramkoers in dit geval. Het haantjesgedrag dat tussen de twee bestuurders volgt is minder chique, maar dat soort zaken komen in elk competitieverband voor.

Sportvereniging

Los daarvan heeft de sfeer tijdens de Grote Sponsorwedstrijd op Model Racing Midland veel weg van de ambiance van een gemiddelde sportvereniging. Hobby en amusement worden gecombineerd met prestatiedrift, een gezonde rivaliteit, maar ook vooral met veel gemoedelijkheid. Rondje MRM Circuit:

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *