Professioneel mancaven, het bestaat echt. Bij YiPP doen ze dat elke dag. Een beetje klussen en puzzelen aan gave projecten, zoals een installatie voor bullet time voor een museum. Je weet wel, dat coole video-effect uit The Matrix. Speciaal voor Mancave leggen ze uit hoe dit project verlopen is.

Keanu Reeves-style

YiPP maakt interactives voor musea. De naam zegt het al, dat zijn interactieve installaties waarmee bezoekers zelf kunnen ervaren hoe iets werkt. Een beleving die je op internet niet hebt en waar je graag je huis voor uitkomt, noemen ze het zelf. Check hun blog voor voorbeelden van hun werk. Zoals gezegd waren wij vooral enthousiast over hun bullet time-setup voor het wetenschapsmuseum Technopolis, oftewel het NEMO van België. Hier kun je jezelf net zo voelen als Keanu Reeves in The Matrix, wegduikend voor een kogel terwijl de camera helemaal rondom filmt en het lijkt alsof de tijd stilstaat of supertraag verloopt.

Freeze met 48 camera’s

Wouter Verbiest, eigenaar van YiPP: “Tentoonstellingsbouwer Heijmerink Wagemakers, waar wij veel mee samenwerken, vroeg ons om mee te helpen aan de bouw van een interactive waarmee de tieners zelf bullet time konden ervaren. Het was voor een nieuwe zone in Technopolis, genaamd Inspirience. Heijmerink Wagemakers deed de casco bouw, wij de hardware en software. Het creatieve team van Technopolis had op twee A4-tjes het idee ruw geschetst en wij mochten ervoor zorgen dat het uitvoerbaar werd.”

Die uitvoering komt in dit geval neer op heel veel camera’s die synchroon een foto maken in een cirkelopstelling. Vervolgens zet je alle foto’s achter elkaar en dan heb je een 3D-opname van een bepaald moment. YiPP heeft nog onderzoek gedaan om er superslowmotion van te maken door de opnames in sequentie te maken, maar er is uiteindelijk gekozen voor de freeze met 48 camera’s.

Trial & error

De bezoeker komt eerst bij een touchscreen waarop uitleg staat, logt in met zijn RFID-bandje en kan een sprong maken of iets anders geks dat er cool uitziet in bullet time. Dankzij de RFID kan de bezoeker thuis zijn filmpje nog eens bekijken, want alle filmpjes worden naar een server gestuurd. Zo ziet het resultaat er uiteindelijk uit:

http://vimeo.com/63566030

Maar voordat het zover was, moest er natuurlijk nog heel wat nagedacht worden over de onderdelen en de assemblage van de interactive. Het eindresultaat is op de Mancave-manier tot stand gekomen, dus trial & error. YiPP heeft verschillende camera’s gebruikt om mee te experimenteren, waarna bleek welke het beste werkte.

Omdat het gaat om 48 camera’s, wilde YiPP natuurlijk liefst zo goedkoop mogelijke camera’s gebruiken. Wouter: “We hebben eerst onderzocht of het met webcams kon, omdat die met software makkelijk aan te sturen zijn. Vervolgens hebben we gekeken naar point-and-shoot-camera’s. Een cruciaal punt in de opstelling is echter synchronisatie van de foto’s. Alle foto’s moeten tegelijk worden gemaakt en dat kregen we pas voor elkaar met spiegelreflexcamera’s. Als je bijvoorbeeld zes goedkopere camera’s via USB aan je computer hangt en je stuurt een signaal om een foto te maken, kan er soms wel een halve seconde verschil zitten tussen camera 1 en camera 6. Dat heeft met het communicatieprotocol te maken, maar daardoor wordt het totaal onbruikbaar voor ons. Wij werken met sluitertijden van 1/500e seconde en dat konden we alleen synchroon maken met spiegelreflexcamera’s omdat die een ouderwetse handtrigger hebben. Daar hebben we kabels aan verbonden en we sturen ze elektrotechnisch aan.”

De 48 camera’s zijn onderverdeeld in zes groepen van 8 camera’s. Deze groepen zitten weer gekoppeld aan een zelfgemaakte box, die ze triggert en zorgt voor de permanente stroomvoorziening. Het lastigste was hoe al deze camera’s tegelijk aan één of meerdere computers moesten worden aangesloten. USB was namelijk behoorlijk onbetrouwbaar, zo bleek. Uiteindelijk is het nog net gelukt om het op één computer aan te sluiten, maar als het om echt grote opstellingen gaat, zullen er meerdere (slave)computers moeten worden gebruikt.

Check hier een aantal proefopnames die tijdens het ontwikkelingsproces zijn gemaakt:

Maak zelf ook zo’n bullet time-opstelling!

Als je toch zelf aan de slag wilt met een eigen bullet time-opstelling, maar dan zonder dure spiegelreflexcamera’s, dan kun je het ook proberen met goedkopere camera’s. Wouter heeft in dat geval een goede tip voor je: “Heel veel van die camera’s staan het toe dat hij een foto maakt als je een puls van 5 seconden geeft over de USB. Dat kun je elektronisch aansturen en dat is wél heel accuraat. Check voor meer info hierover de site van CHDK, dat zijn hackers van firmware. Daar kun je heel veel mee. Als je bijvoorbeeld je modelbouwauto wilt fotograferen vanuit verschillende hoeken, dan kun je hiervoor een miniopstelling maken en DSLR Remote Pro gebruiken.”

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!