maandag-missers: de slechtste tips voor sound effects

Als regisseur heb je het tegenwoordig maar moeilijk. Elke film moet er zo professioneel mogelijk uitzien, ongeacht het budget dat je ter beschikking hebt. Dat betekent ook dat je goede geluidseffecten moet gebruiken. Gelukkig kwamen wij een site tegen met allerlei tips voor geluidseffecten waarvoor je geen rare attributen, dure software of professionele opnameapparatuur nodig hebt. Maar of je daar nou heel veel verder mee komt?

Wij maakten al eerder onze eigen special effects, en hoewel dat niet de allerslechtste ooit waren, bleken toch niet alle goedbedoelde tips het gehoopte eindresultaat op te leveren. Via EpicSound kwamen we nu een aantal door gebruikers ingezonden trucjes tegen om bepaalde sounds te maken, maar ook daar komen we niet heel veel verder mee.

Geluidseffecten en aanwijzingen

Als eerste staan we nogal te kijken van de geluiden die worden voorgesteld. Alien egg sacks? Vocalization of monster? Wij wisten niet dat onbestaande dingen blijkbaar zulke specifieke geluiden hebben. Gelukkig worden er wel overal gedetailleerde beschrijvingen bij gegeven. In het geval van brekende botten bijvoorbeeld: het is daarbij de bedoeling dat je allerlei voorwerpen in een kip stopt en er daarna met een moker op slaat. De inzender van deze tip is gelukkig zo vriendelijk om daar even bij te vermelden dat het om dode kippen moet gaan.

de slechtste tips voor geluidseffecten

Schapen

Ook niet alle tips die worden gegeven zijn even handig. Om het geluid van de geboorte van een kalf na te bootsen, wordt ons aangeraden een dood schaap samen met een boel yoghurt in het hooi te gooien. Leuk idee, maar het lijkt ons toch makkelijker om gewoon bij de geboorte van een echt kalf aanwezig te zijn. De boer in kwestie zal ook minder vreemd opkijken dan wanneer je naar een dood schaap vraagt en die vervolgens in het hooi gaat smijten.

Mensen slaan

Voor het geluid van iemand die in zijn gezicht wordt geslagen biedt de site verschillende tips. Een krant met een stok en het slaan van stukken vlees bijvoorbeeld, maar de belangrijkste ontbreekt. Rowan Atkinson liet in zijn tv-programma Laughing Matters (vanaf 2:37) namelijk zien hoe verschillende soorten groenten voor de juiste klanken kunnen zorgen.

Monty Python

Rowan Atkinson is niet de enige Britse komiek die ons een lesje gaf in soundfx. Ook de heren van Monty Python lieten ons wat handigs zien: in de film The Holy Grail gebruiken zij kokosnoten om het geluid van paardenhoeven na te bootsen. Oorspronkelijk was dit niet bedoeld voor het komisch effect, maar simpelweg omdat de mannen niet het budget hadden om echte paarden te huren. Hun tip staat ook in de lijst van EpicSound, zij het zonder bronvermelding.

Kippen, ratten en vleermuizen

Tot slot besloten we zelf maar eens aan de slag te gaan met geluidseffecten. De lijst biedt wat mogelijkheden met de geluiden van kippen: wanneer je het gekakel in toon omhoog brengt, zou je iets moeten krijgen dat op het krijsen van een vleermuis lijkt. Vreemd genoeg zou je met diezelfde methode ook het piepen van een rat kunnen nabootsten, terwijl dat volgens ons toch echt een ander geluid is. Hoe dan ook: hieronder het resultaat. We hebben het nog wat verder nabewerkt, want het leek nergens op (nou ja, op een kip die helium gesnoven heeft). Niet dat het nu wel goed klinkt, overigens.Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *