laser-microscoop

Als je op een regenachtige zondagmiddag niets te doen hebt, bekijk de wereld dan eens vanuit een ander perspectief. Zwem bijvoorbeeld eens door een waterdruppel. Een klein druppeltje uit de plantenbak bevat een wereld aan tril- en bibberbeestjes. Geen microscoop in huis? Dat is zo opgelost. Je maakt er eenvoudig een met een laserstraal.

Men neme:

  • Een laseraanwijzer met een groene straal.
  • Een oogdruppelaar.
  • Een wit scherm of een stuk wit papier.
  • En een druppel water uit de vissenkom, de bloemenvaas of de plantenbak.

De oogdruppelaar hangen we met de opening naar beneden in een laboratoriumopstelling. Als het goed is bungelt er al gauw een druppel onder. We plaatsen een scherm achter onze opstelling en richten de laser op onze druppel. Op het scherm verschijnt nu een uitvergroot beeld van het binnenste van de waterdruppel.

Eencellige lelijkerds

We zien monsterlijk grote watervlooien, algjes, kleine krioelkreeftjes en honderden soorten vormloze, eencellige lelijkerds. Schitterende levensvormen van een tiende tot een honderdste millimeter groot.

Maar dan dit… wat is dit in vredesnaam voor organisme? Zijn de buitenaardsen dan toch geland? En wat is dit dan voor microscopische boodschap?

Tetris onder je microscoop

Nee, helaas, geen onverwachte ontdekking van buitenaards leven onder de microscoop. Dit is een doodgewoon spelletjes Tetris. Real-life μ-Tetris om precies te zijn. 42 minuscule microsferen van glas (1 μm diameter, duizendste millimeter) in een veld met een grootte van 25 μm x 20 μm. Het is een project van VU-studenten Theodoor Pielage, Bram van den Broek en Joost van Mameren.

Zelf een microscoop bouwen

Wanneer je ook andere zaken dan druppels wilt bekijken is het handig om over een echte microscoop te beschikken. Zo’n microscoop kan je zelf bouwen. We vonden een uitgebreide instructie met tekeningen op deze Engelstalige website. De schrijver wil ermee aantonen dat microscopen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet zulke ingewikkelde apparaten zijn. Iedereen kan er volgens hem een maken voor niet meer dan een dollar. Het resultaat zou net zo goed zijn als de dure professionele exemplaren. (We zijn uiteraad benieuwd naar jullie bevindingen!)

Of je koopt er gewoon een

Ga je liever zo snel mogelijk op ontdekkingstocht in je eigen kleine microkosmos? Dan schaf je voor weinig geld een mooi exemplaar aan (vanaf 62 euro). Voor deze prijs kan je zelfs je kinderen ermee laten spelen.

Een gebruiker schrijft:

Met deze microscoop zijn met vergrotingsfactor 1200 rode bloedlichaampjes en zelfs bacteriën te zien. Rode bloedlichaampjes zijn ongeveer 8 micrometer in diameter, en zijn goed van elkaar te onderscheiden, zelfs de donutvorm is zichtbaar. Bacteriën zijn zichtbaar als ‘potloodstreepjes’ en zijn dus enkel in groepen (koloniën) goed te bekijken. Het afstellen van de lenzen is zeer fijngevoelig. Vooral op de maximale vergroting is het scherpstellen een hele kunst. Als er aan de tandwielen gedraaid wordt, beweegt het statief ook ietwat mee, waardoor het beeld verschuift. […] Op de maximale vergroting zal ook de refractie in de lenzen zichtbaar worden. Aan de ene kant van het object zal er een rode rand zichtbaar zijn, en aan de andere kant een groen/blauwe rand. Hierdoor zullen voorwerpen bij een vergroting van 1200x nooit haarscherp vertoond worden. Toch is het een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding.

Dan is er nog de stereo-microscoop en de LCD-microscoop (kan je met meerder mensen tegelijk kijken).

PC als microscoop

En laten we tot slot niet vergeten dat we tegenwoordig natuurlijk niet per se een microscoop meer nodig hebben. Je kunt immers ook gewoon op je pc naar een van de vele filmpjes op YouTube kijken.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *