Met de Tour de France in het vooruitzicht wordt het weer tijd om aandacht aan het fietsen te gaan besteden. Maar niet over hoe hoog de bergen zijn of hoe hard de deelnemers moeten afzien. Wat dacht je van een zelf in elkaar te zetten GPS-fietscomputer?

Niet te stoppen

Als je snel genoeg bent, heb je de GPS-fietscomputer af voor de start van de Tour de France. De ontwikkelaar deed er namelijk 1 maand over, maar die moest dan ook alles zelf bedenken. Eigenlijk wilde Karman gewoon een kilometerteller maken; eentje waarmee je ook je fietssnelheid kon aflezen. Maar tijdens het maken en coderen bleef hij maar extra opties toevoegen. Resultaat: een wel heel complete GPS-kubus voor op de fiets. Het blokje meet de lengte- en breedtegraad, de tijd, de koers, de richting en de snelheid. Een aantal krachtige functies dus, in een heel klein apparaatje.

Benodigdheden

Hoe kun je zelf zo’n GPS-kubus maken? Je hebt in elk geval de volgende zaken nodig. Belangrijk is natuurlijk de GPS-module. Karman gebruikte hier zelf de goedkope GPS EM-411 voor. Daarnaast koos hij voor een batterij (LiPo) uit een eerste generatie iPod Nano en een MCP733833 LiPo-oplader. Verder voegde hij een 5v DC-DC step-up printplaat toe. Vergeet ook niet het OLED-display van 128×64 en een ATMEGA 328p microcontroller. Om alle specifieke onderdelen bij elkaar te vinden, zul je een beroep moeten doen op je Google-skills.

Klein maar fijn

De kubus is uiteindelijk lekker klein gebleven, zodat je hem mee kunt nemen in je broekzak of binnenzak. Bovendien zitten er geen draadjes aan of onderdelen die naar buiten uitsteken. Het enige wat er eigenlijk nog aan ontbreekt is een mooi omhulsel zodat het helemaal de uitstraling van een stoere gadget krijgt. Al kun je er ook voor kiezen om hem juist zo te laten: dan is nog beter zichtbaar dat je hem helemaal zelf in elkaar geknutseld hebt.

Ga zelf aan de slag

Heb je genoeg inspiratie opgedaan om zelf ook zo’n GPS-kubus te maken? Haal al je gereedschappen voor de dag en begin zelf ook te bouwen. Maak gebruik van het voorbeeld van Karman of ga voor een geheel eigen variant. En mocht je er even niet uitkomen (wat we ons eigenlijk niet voor kunnen stellen!), ga dan even een rondje fietsen om je hoofd leeg te maken. Maar let er wel op dat je dan niet verdwaalt zonder je GPS-fietscomputer…

Meer info op de website van Karman.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .