view master

Ken je ze nog, die oude stereoscopen met die ronde schijven waarmee je als kind plaatjes in stereo kon kijken? En zelfs toen je een kind was, was de View-Master al een oud speelgoedapparaat. Het mooie van zulke old school gadgets is dat ze een uitdaging vormen om er iets nieuws mee te doen. Check dit voorbeeld!

Ambitieus plan

Alec Smecher zag er wel wat in. Hij kreeg van iemand een View-Master uit de jaren vijftig en had gelijk een goed idee. Een paar jaar geleden had hij namelijk iets gelezen over een View-Master-hack, waarbij de maker het oude analoge apparaat had omgezet in een digitale versie, waarbij afbeeldingen via USB konden worden ingeladen. Dat gaf Alec de inspiratie die hij nodig had. Zijn idee: de View-Master hacken zodat het een mediaspeler wordt, waarmee je zelfs 3D-films kunt kijken. Een mooi plan! Ambitieus, maar haalbaar.

Viewmaster Model G
View-Master Model G uit 1962. Foto: ThePassenger/Wikimedia

Modernisering

Het oude model van de View-Master onderging een hele metamorfose. Alec zette er namelijk een paar 0,9″ 96 x 64 OLED displays in en hij verbond daar een Raspberry Pi aan. De displays hadden overigens geen drivers voor de Raspberry Pi, dus die heeft Alec zelf geschreven. Verder bouwde hij er een cd-rom drive van een laptop in. Dat was nog best een klus, want die drive moest zo klein mogelijk worden gemaakt voordat hij paste. En dan nog kan hij alleen die kleine cd-roms van 80 mm afspelen. Maar goed, uiteindelijk kan Alec wel 3D video afspelen op een View-Master van zo’n 60 jaar oud!

Alec's gehackte Viewmaster speelt 3D-video van 80mm CD-ROMs
Alec’s gehackte View-Master speelt 3D-video van 80mm CD-ROMs

Lang leve dit specifieke model

De reden waarom al deze moderne elektronica past op de View-Master is dat dit specifieke model een aansluiting had voor een lamp en ruimte voor twee batterijen, zodat je in de schemering of in het donker naar de plaatjes kon kijken. Dat was zijn geluk, want met simpele modellen was deze hack vast en zeker niet gelukt. Nog een mooi detail: de mini-cd steekt al draaiend boven de View-Master uit, net zoals de ronde afbeeldingskaarten van vroeger deden! Als Alec zou willen, kan hij bovendien de hacks weer verwijderen en het ouderwetse speelgoed weer in de oude staat herstellen. Maar aan de andere kant krijgt hij misschien ook nog wel nieuwe inspiratie en maakt hij er bijvoorbeeld een case van voor de Oculus Rift…

Check het hele verhaal achter deze hack, inclusief de zelf geschreven driversoftware, op het awesome vormgegeven blog van Alec.

Bekijk hier het eindresultaat in een video die Alec heeft gemaakt:

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .