Maak een synthesizer met een audiochip

Een beetje mancave bevat goede muziek. Zelf muziek maken is nog leuker, zeker als er wat technische aspecten bij komen kijken. Heb je nog ergens een overbodig keyboard liggen en wil je er wat leuks mee doen? Met hulp van een audiochip kun je het ombouwen tot een gave synthesizer.

Nog even en instrumentenbouwers zijn overbodig, want inmiddels is het wel duidelijk dat iedereen zijn eigen muziek kan maken. We schreven onder (heel veel) meer al over de verrassende muzikale kwaliteiten van Arduino en printplaatjes. Ditmaal is het de audiochip die een keyboard kan omtoveren tot een synthesizer. Geen idee wat het verschil is? Klik hier.

Legio geluiden

Het goede nieuws is dat het bij elk keyboard mogelijk is, wellicht My First Sony uitgezonderd, maar dus wel dat afgedankte toetsenplankje op zolder of die exemplaren die voor een grijpstuiver op vlooienmarkten liggen. In dit geval is er een audiochip met de pakkende naam XR2206 op een keyboard losgelaten. Het hoeft niet per se deze chip te zijn, maar zo’n ding kan geluidsgolven veroorzaken waar je zelf iets leuks mee kan doen. En geloof ons, de mogelijkheden zijn legio, kijk maar eens naar de afbeeldingen hieronder. De hoeveelheid informatie moet je wellicht even op je laten inwerken, maar als je goed kijkt zijn er voldoende mogelijkheden om het simpel te houden.
synthesizer 1

synthesizer 2

Perfecte muzikant

Door de pielen met ál die mogelijkheden van de audiochip kun je eigen synthsounds creëren, waarin elke toets een willekeurige toon en sound kan krijgen. Dat geeft je de vrijheid om af te wijken van de traditionele instrumenten. Je kan er voor kiezen om tonen uit dezelfde toonladder te gebruiken. Dus nooit meer een valse noot spelen, de perfecte muzikant worden en altijd feilloze muziek in de mancave. En dan komt het beste nog: of je legt de focus op de sounds en gaat lekker experimenteren met het geluid. Dat levert zelfs op papier interessante resultaten op, zie afbeelding hieronder.

synth1

Kortom: sounds op maat maken. Misschien wat zeegeluiden om je schildpad rustig te krijgen. Of spacegeluiden om je conspiracy-denkende buren op het dak te krijgen. Je kan het zo gek niet verzinnen; het kan. Nog wat laatste handigheden: de XR2206 runt op een 12V-adapter. En om de sounds te stemmen kun je een stemapparaat voor een elektrische gitaar inschakelen. Alle ins en outs betreffende de transformatie van keyboard naar synthesizer vind je hier.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *