Koptelefoon1

Heb jij ook een oude hoofdtelefoon die je eigenlijk niet weg wil doen? Maar is het ding met zijn lange draad simpelweg niet meer geschikt om in de trein muziek mee te luisteren via je smartphone? Geen zorgen: het is namelijk mogelijk om je oude koptelefoon om te bouwen naar de 21e eeuw, met niets meer dan een simpele bluetooth-adapter.

Liefhebbers van muziek zijn flink de lul tegenwoordig. Aan de ene kant zitten ze met ouderwetse apparatuur die vaak veel mooier oogt, voelt en (volgens velen) klinkt. Maar aan de andere kant is daar de moderne techniek die eenvoudiger in de omgang is en veel meer gebruikersmogelijkheden biedt.

Oldschool hoofdtelefoon

Neem een koptelefoon. Niets ziet er mooier uit dan een prachtig vintage model uit de jaren 70 of 80, en die zit waarschijnlijk ook nog eens een stuk lekkerder om je oren. Doordat zo veel dommeriken hem voor een habbekrats wegdoen, is de kans ook nog eens groot dat je op de rommelmarkt een erg goedkoop exemplaartje op de kop kunt tikken. Maar deze modellen hebben één nadeel: ze werken nog met een draad. En draden zijn niet meer van deze tijd. Gelukkig hebben ze daar bij PopSci een oplossing voor: simpelweg je vintage koptelefoon uitrusten met een bluetooth-adapter.

Jackplugs en bedrading

Dat is bovendien helemaal niet zo moeilijk. Koop gewoon een standaard bluetooth-adapter (voor een tientje ben je er al) en pak je koptelefoon erbij. Haal daar de speakers en bedrading tijdelijk uit. Neem vervolgens een mannelijke en een vrouwelijke ⅛ inch stereo jackplug plus drie korte stukken luidsprekerkabel: twee gesplitst in een Y-vorm en een derde in een X. Pak één van de Y-vormige draden en soldeer een uiteinde daarvan aan de positieve draad van de rechter luidspreker. De andere twee uiteinden sluit je aan op de rechterkanalen van beide jackplugs. Herhaal dit met de andere Y-draad voor de linker luidspreker. Soldeer de X-vormige draad aan alle aarding-aansluitpunten. Zie ook het schema hieronder.

Schema koptelefoon

Powerknop

Plug vervolgens de mannelijke jack in de vrouwelijke jack van de bluetooth-adapter. Nu kan je de ontvanger en bedrading terugstoppen in de koptelefoon. Eventueel zal je wel gaten moeten maken in de koptelefoon om bij de powerknop en USB-aansluiting te kunnen. De bedenker van dit project had echter geluk: zijn oude hoofdtelefoon had aan de buitenkant een knop die het geluid om kon zetten van mono naar stereo. Dat heb je vandaag de dag niet meer nodig, dus maakte hij van die knop een verbinding naar de aan- en uitswitch van de bluetooth-adapter. Nu kan hij eenvoudig aan de buitenkant de adapter uitschakelen.

Ook zo’n gave draadloze vintage koptelefoon maken? Download hier een PDF met nog uitgebreidere info!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .