Maak je eigen stoommachine met een bierblikje

Het is de ultieme recycling: een bierblikje omtoveren tot een heuse stoommachine. Deze oerbron van de industriële tijd kun je thuis in een vloek en een zucht maken.

Alleen al met stoom en blikken kun je in je mancave een goed gevulde klusweek beleven. We schreven al over toetsenborden van bierblikken, hippe shit met altoids-blikjes en RC-auto’s die op stoom lopen. Vandaag stomen we je klaar voor de stoommachine.

Heldenuitvinding

Naast een blikje heb je nodig: naald, draad, vishaakje, tie-wrap, water en een propaanbrander. Met die ingrediënten treed je in de voetstappen van een letterlijke held, want de allereerste stoommachine werd gemaakt door Hero van Alexandrië. De stoommachine is niet alleen heel handig om griep, verkoudheid of astma in (s)toom te houden, maar natuurlijk ook ideaal als je into Aziatisch koken bent. Maar het is vooral supersimpel, dus de vraag is niet waarom, maar vooral: waarom niet?

stoommachine2

Lekker naaien/Blikbuigen

Niet meteen beginnen met bier drinken, want het blikje moet ongeopend blijven. Prik met een naald in het midden van de zijkant een gaatje in het blikje en laat de drank eruit lopen (oké, nu mag je wel een adje trekken). Doe hetzelfde aan de andere kant. Je kan er nu een draad doorheen halen en een kekke ketting van bierblikken maken, maar dat is iets voor een andere keer. Laat de naald in het gaatje zitten en buig het naar je toe zodat de ronding van het blik iets wordt rechtgetrokken. Doe hetzelfde bij het andere gaatje. Op deze manier zal de stoom er niet recht naar voren uitkomen, maar richting de zijkanten, waardoor het blikje zal ronddraaien.

Bedrading

Vul het blikje met water zodat je de machine op stoom kan brengen. Helemaal vol hoeft gelukkig niet, want dat zou maar lang duren. Tenzij je die tientallen mysterieuze enveloppen van je buurvrouw’s schimmige penvrienden stiekem wil open stomen. Zo niet, zoek dan een plek waar het blikje kan hangen en ronddraaien, bijvoorbeeld een bureaulamp. Maak een lus in de draad, schuif die vast onder het lipje, en maak de lus aan een draaibaar vishaakje die je ten slotte met een tie-wrapje vast hangt. Lijkt omslachtig, maar met een enkele draad kan het blikje niet oneindig roteren.

stoommachine3

Onder vuur

Met onder het blikje een oliekaars die op een lont brandt zal er binnen een minuut stoom uitkomen, maar het blikje zal dan minimaal ronddraaien. En aangezien het oog ook wat wil kun je er gerust het betere werk bij halen. Voel je dus vrij om er een propaanbrander of soortgelijk grof geweld bij te pakken. Okay, stoom away!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *