Maak je eigen Stargate

Zegt de naam Stargate je iets? Zo ja, dan is dit project iets voor jou. Maar ook als je de film, drie televisieseries, boeken, games en strips van Stargate niet kent, vind je het vast wel de moeite waard om de poort na te bouwen waarmee je via een wormgat supersnel naar een andere plek in het universum kunt reizen. Nabouwen dus hè… hij werkt niet echt, maar ziet er wel stoer uit.

Mocht je Stargate nog niet kennen, dan is het wel handig dat je ongeveer weet waar we het hier over hebben. Nou, zoals de naam al doet vermoeden, gaat het in dit sciencefictionverhaal over een netwerk van poorten die verspreid zijn door ons hele universum. Je kunt daardoor via een zogenaamde Stargate naar talloze andere planeten reizen. Dat werkt eigenlijk als een soort internet, maar dan tussen planeten.

Stargate2

Stargate SG-1: niet alleen interessant vanwege het plot

Elke Stargate is uniek en heeft zijn eigen adres dat bestaat uit symbolen. Dat doet denken aan IP-adressen, toch? Door middel van zogenaamde chevrons kun je de bestemming van de Stargate programmeren. De binnenste ring draait daarbij totdat de juiste chevrons (ook symbolen, maar dan anders) bij de juiste symbolen staan. Vervolgens schiet je via een wormgat megasnel naar de plaats van bestemming. Eigenlijk zoals glasvezel je internetdata vervoert.

Zelf bouwen: de simpele versie

De eerste versie van de Stargate die we tegenkwamen is bedacht door Glitch. Op 1 januari 2013 (zeker niks te doen op nieuwjaarsdag) plaatste hij zijn project en alle instructies en bestanden die erbij hoorden.

Stargate3

Het was alleen nog wel een hypothetisch project. Glitch had het nooit zelf gebouwd, maar alleen de bestanden voor een 3D-printer gemaakt. Hij nodigde wel anderen uit om er een verbeterde versie van te maken met Arduino, zodat het er nog beter uitzag. En aan de uitnodiging werd uiteraard gehoor gegeven…

Zelf bouwen: de Arduino-versie

Carasibana wist wel hoe hij dit varkentje ging wassen. Met een Arduino Uno inclusief Motor Shield en een NEMA 17 stappenmotor natuurlijk! Zijn project kun je ook compleet gedocumenteerd vinden, dus ga er gerust zelf mee aan de slag. Draaiende chevrons en LED-verlichting stuur jij natuurlijk moeiteloos aan via de Arduino. Dan is dit project voor jou dus een kleine moeite. Of heb je nog ideeën over het verbeteren ervan?

Kijk, hij werkt!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .