Maak je eigen spionagecamera van een koffiebeker

Vandaag een leuk project dat je dit weekend kan bouwen, de coffee cup spy cam. Ofwel: de spionagecamera in een koffiebeker. Zowel handig om geniepige voyeurfilmpjes mee te maken (er zijn hele websites aan dit fenomeen gewijd, maar dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen) als om AIVD’tje te spelen. Starbucks-hipsters, lezen jullie ook even mee?

Wat je nodig hebt is een papieren koffiebeker, zo eentje met zo’n plastic dekseltje erop, zodat je jouw camera goed kunt verbergen. Om de camera aan te sturen heb je een kleine Arduino-microcontroller nodig, bijvoorbeeld de Nano. Hoewel een Uno ook wel in een beker van een Grande Frappuccino moet passen.

Camera en accelerometer

Natuurlijk moet je over een kleine JPEG-camera beschikken, net als een SD-cardslot om de heimelijk gemaakte beelden op te slaan. Verder heb je een accelerometer nodig (daar komen we zo op), een 9V-batterij en nog wat elektronisch grut als weerstanden en ledjes. Kijk maar even naar de onderstaande beelden voor alle ingrediënten en gereedschappen. Als je een elektronicahobbyist bent heb je een groot deel daarvan waarschijnlijk al in je mancave liggen.

Onzichtbaar inbouwen

De truc is om de Arduino en de camera onzichtbaar in de koffiebeker in te bouwen. Om de camera in de bodem aan het zicht te onttrekken, kun je twee bekers nemen die je van gaten in de bodem voorziet. Om de camera te gebruiken, draai je de buitenste beker dan zo dat het gat lijnt met het gat in de binnenste beker.

Dit filmpje legt heel mooi uit hoe je de spionagecamera in je koffiebeker maakt. de uitgebreide bouwplannen vind je op hier.

Foto’s maken

Hoe maak je nu ongemerkt je spionagefoto’s? Hierbij komt de accelerometer om de hoek kijken. Als je de beker in een hoek van 90 graden houdt (aan je mond om zogenaamd koffie te drinken) wordt hij geactiveerd en stuurt hij de camera aan. Met behulp van ledjes kun je zien wanneer je de beker in de goede positie houdt en wanneer er een foto wordt gemaakt.

De nadelen

Het komt erop aan hoe goed je jouw spionagecamera als een échte koffiebeker weet te vermommen. Het zou helpen als je boven op de Arduino een laagje koffie zou gieten waar je stilletjes van kunt nippen. Maar dan loop je wel het risico dat je de onderliggende spy cam vernielt met doorgelekte koffie. Bij onvoorzichtig gebruik kan ook de cameralens in de bodem je verraden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rode leds in een donkere omgeving…

Zou jij de koffiebeker-spionagecamera gebruiken? Of maak je jouw heimelijke beelden toch liever op een andere manier?

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET