Rookmachine

Wie een beetje rook wil kan dat op vele manieren voor elkaar krijgen. Iets in brand steken bijvoorbeeld. Maar voor een professioneel ogend rookeffect voor bijvoorbeeld een concert of filmproject biedt een rookmachine meer uitkomst. En die maak je natuurlijk gewoon zelf!

Natuurlijk kun je een rookmachine gewoon kopen, en dat ook nog eens voor relatief weinig geld. Maar leuker is het om er zelf één in elkaar te zetten. Een wat simpeler model is kinderlijk eenvoudig te maken. Het enige dat je nodig hebt: een koffieblik, een oude computerventilator, 9V batterij, een slang, kokend water en droogijs. Je moet er maar opkomen.

Toch zijn er in bovenstaand ontwerp nog wat verbeteringen aan te brengen. Zo is de computerventilator op een batterij aangesloten zonder tussenkomst van een schakelaartje waardoor het apparaat constant blijft lopen. Niet zo handig. Wie zet een variant in elkaar die je gemakkelijk aan en uit kan zetten? Laat het ons weten!

Stoppen met roken!?

Voor de mensen onder ons die willen stoppen met roken (van hun e-sigaret) is er nóg een uitkomst: je kunt je e-sigaret gewoon gebruiken als een rookmachine! Je moet dan je eigen rookvloeistof maken door glycerine en gedestilleerd water te mengen en dan de bedrading van je e-sigaret hacken, zodat je hem met een switch kan laten verhitten. Een mix van 30% glycerine en 70% gedestilleerd water heeft dit als effect:

Rook schieten


Een ander zelf te bouwen rookapparaat is de Smokegun. Dit handzame bouwsel is oorspronkelijk bedacht voor het zichtbaar maken van laserstralen, oftewel het betere bankroverswerk. Deze werkt door via een injectienaald rookvloeistof door een buisje te blazen. Dit buisje is gemonteerd tegen een soldeerbout, waardoor de vloeistof verhit raakt en als rook het apparaat verlaat.

 

Verbeter de rook

Heb je geen zin om zelf een rookmachine te maken, maar ben je toch niet tevreden met het resultaat van je aangeschafte apparaat? De kans is groot dat dat komt door het principe van de verhitte rookvloeistof waar veel rookmachines mee werken. Dat zorgt ervoor dat het resultaat nogal dunnetjes en weinig indrukwekkend wordt. Als je de rook echter koelt met behulp van een pvc-buis en wat ijs ziet het er plotseling een stuk toffer uit.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *