Maak je eigen LEGO Mindstorms 3D-printer!

Eerlijk is eerlijk: we vinden allemaal LEGO nog steeds geweldig. Omdat het meer is dan kinderspeelgoed. Je kunt er namelijk ook gewoon coole projecten mee maken. Zoals een 3D-printer die wordt aangestuurd door LEGO Mindstorms en een 3D-pen. Dat is toch gewoon awesome, moderne technologie combineren met je favoriete speelgoed?

Marc-Andre Bazergui (beter bekend als bazmarc) bedacht dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk moest zijn om de motor en touch-sensoren van LEGO Mindstorms EV3 te combineren met een 3D-pen. Zo eenvoudig is het dus om je eigen 3D-printer te maken. Al sinds hij de eerste Kickstarter-campagne zag voor de 3Doodler wilde hij zelf zoiets maken met LEGO Mindstorms. Maar het werkte niet meteen zoals hij wilde (goh, dat kennen we allemaal, toch?), want de 3D-pen deed het niet zo goed.

Gelukkig vond hij al snel een vervangende pen die een continue stroom van 1,75mm ABS filament aankon. En dat was dus precies wat hij nodig had om zijn project werkend te krijgen. Met wat Sugru, een frame van LEGO Technic en nog wat andere Technic-onderdelen bouwde hij er een geweldig apparaat van, dat net op tijd klaar was voor de 2015 World Maker Faire, waar hij in de LEGO Mindstorms booth voor het eerst zijn werkende project kon laten zien:

Jij wilt dit ook maken hè?

Dat snappen we heel goed. Iedereen wordt nu eenmaal blij van een mooi LEGO-project. Check hier het complete stappenplan dat bazmarc heeft gedocumenteerd. Voor het programmeren van de 3D-printer kun je deze EV3-file gebruiken, waarvan de code is geschreven door Thomas Madeya. Sterren en veelhoeken zijn heel eenvoudig te maken met deze code. Maar misschien ben je zelf wel ontzettend gebrand op andere vormen en voeg jij er nog meer aan toe (voor zover de bewegingen van de motor dat toelaten).

Vooruit, nog een filmpje dan

Omdat het er zo leuk uitziet, gooien we er nog een video van de werkende LEGO Mindstorms 3D-printer tegenaan.

Het lijkt allemaal zo supersimpel dat je bijna denkt: ‘waarom heb ik dat eigenlijk niet bedacht?’. Goede vraag. Want als je wel iets geniaals bedacht hebt dat de moeite waard is, dan horen we dat graag van je. Mancave biedt je een platform om je project te delen met anderen. Misschien komen onze bezoekers wel met de tips die een volgende versie nóg beter maken!

Stuur je project in en maak kans op € 50,- shoptegoed bij Conrad!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!