hot wheels

Hot Wheels, die kleine autootjes die je bij elke speelgoedboer in grote bakken vindt. Ideaal verzamelmateriaal, maar wat als het er niet is terwijl je het wel graag zou willen? Dan maak je het gewoon zelf. Car customizing 1:64 style! (Door Sjors Trimbach)

Op het forum van de Hot Wheels Verzamelaars Holland hangt een aantal customizers rond. Het niveau varieëert van noob tot ‘West Coast Customs’ en dus werd besloten om eens samen te komen om tips en tricks uit te wisselen.
Een lid uit Utrecht had een woonkamer die groot genoeg was en een keuken voor de hapjes en drankjes. Materiaal en tools nam iedereen grotendeels zelf mee. De woonkamer werd omgebouwd tot één grote Mancave!

Wat heb je nodig? Om te beginnen wat auto’s. Met een gemiddelde prijs van 2 euro kan je er best een stel nemen, zodat je ook donoronderdelen hebt.

Hot Wheels

En tools natuurlijk!

Boor, secondelijm, schuurpapier, vijltjes en verf. Een price guide om te checken of je niet een zeldzaam collectorsitem aan gort helpt kan handig zijn.

hot wheels gereedschap

Les 1: Slopen!

Hot Wheels customizen begint met het open boren van de ‘rivets’, de popnagels waarmee de auto bij elkaar wordt gehouden. Daarna heb je, als het goed is, een losse body, raampjes, interieur en bodemplaat met wielen.

open boren hotwheels

Les 2: Zagen!

Wil je een groot motorblok in je auto zetten, zul je eerst plek moeten maken. Wagen verlengen of juist inkorten? De zaag er in! Er zijn fijne handzaagjes op de markt maar ook hier is een Dremel (of knock-off) een geliefd wapen.

zagen hot wheels

hot wheels zagen

Les 3: Schoonmaken!

Je wagen heeft een dikke verf laag, of als er jarenlang mee gespeeld is een hoop stukjes verf. Hoe dan ook, het moet er af. Verfafbijt is het makkelijkste. Auto aan een ijzerdraadje en na een badje van 30 minuten komt hij er schoon uit. Afspoelen met stromend water en klaar om geschuurd en evt. gepolijst te woren.

hot wheels badje

Les 4: Schilderen!

Je custom een kleur geven kan heel simpel met een spuitbus van de lokale bouwmarkt, maar de pro’s airbrushen hun creaties natuurlijk. Wil je het echt cool maken dan neem je ‘Spectraflame’ verf. Dat is een transparante lak die in de meest waanzinnige kleuren zo om het blanke metaal gaat, net zoals bij de eerste Hot Wheels in 1968.

airbrush hotwheels

Les 5: Details!

‘The Devil is in the details’ en dat geldt zeker voor deze kleine kunstwerkjes. Wat rood op de achterlichten en zilver op de handgrepen en decals (die je overigens ook zelf thuis op je inktjet kan printen tegenwoordig) maken het helemaal af.

En als je een forumlid bent met teveel vrije tijd, dan ga je niet alleen met je eigen custom auto, maar ook met een echt ‘diploma’ naar huis!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!