gammascout-geigerteller

Soms komen techniek en actualiteit dicht bij elkaar. Zoals bij de recente gebeurtenissen in Japan. Op onze Facebook-pagina stelden we daarom de vraag ‘Zullen we bloggen over zelf een geigerteller maken?’ Een overgrote meerderheid stemde voor. Dus: daar gaan we dan!

Update 29-11-2011: Voor iedereen die het te druk heeft met zijn projecten (sorry dat we ruim 500 toffe posts online hebben staan): geigertellers zijn weer op voorraad bij Conrad.

Update 02-11-2011: Oh ooh, Fukushima laat nucleaire scheetjes. De Geigertellers bij Conrad zijn nog steeds uitverkocht. Gelukkig komt Mancave to the rescue met deze how-to!

Update 13-09-2011: Gisteren ging er in Frankrijk een nucleaire fabriek de lucht in. De autoriteiten zeggen dat er geen straling is vrijgekomen. Autoriteiten zeggen wel vaker wat! Bouw snel deze geigerteller, dan ben jij straks allang pleite als de de radioactieve wolk op ons lichtgevendekikkerlandje neerdaalt.

Op het moment dat een dergelijke grote ramp zich voltrekt, worden bepaalde producten ineens heel populair. Zo waren mondkapjes enkele jaren geleden steevast uitverkocht (vooral in Azië) tijdens de periode van Mexicaanse griep. Op dit moment zijn geigertellers niet aan te slepen, zoals onze vrienden bij Conrad ook hebben gemerkt. Eén van de grootste fabrikanten, Gamma Scout, kan door deze grote drukte maar mondjesmaat uitleveren en het kan nog wel maanden duren voordat de geigertellers weer normaal leverbaar zijn. Dus kun je beter zelf een geigerteller maken!

De juiste onderdelen scoren

Geiger-in-basic-case
Misschien wil je graag weten of de overheid je niet een vals gevoel van veiligheid geeft terwijl er wel degelijk iets aan de hand is. Of misschien vind je het gewoon leuk om zelf dingen te maken en is dit een geschikt actueel onderwerp. Hoe dan ook, hier vind je een blogpost over hoe je zelf een geigerteller in elkaar kunt zetten. En hier een lijst van onderdelen die je daarvoor kunt gebruiken:

Het belangrijkste gedeelte, een telbuis, kun je het beste op Ebay scoren. Mocht je liever alles in één keer kopen, dan kan je ook kiezen om een complete kit te kopen voor een akoestische geigerteller (en als je een beetje handig bent monteer je er zelf een LC-display of een retro-nixiedisplay op).

Geigerteller in actie

Zo werkt de DIY geigerteller in de praktijk (zonder display):

Met display zul je dit als resultaat krijgen:

Mooi! Maar wat moet je ermee?

De vraag is natuurlijk wel: wat moet je eigenlijk met een geigerteller? Wil je soms naar Japan om hem in de buurt van de kerncentrale te testen? Nee dus. En als je iets meet in je eigen omgeving, wat ga je dan doen, 112 bellen? Jezelf in aluminiumfolie wikkelen om de straling te weren? Laten we het er maar gewoon op houden dat een man nu eenmaal graag dingen maakt omdat het kan. Meer niet.

Meer weten over radioactiviteit? Check deze handige infopagina.

Update 02-11-2011: Oh ooh (Fukushima)…

Het gaat weer mis daar in Japan. De gehavende kerncentrale in Fukushima is ‘passing nuclear gasses’… Hou je Geigerteller bij de hand!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .