Pepper’s ghost is een truc, waarmee je de illusie van een geestverschijning kan creëren. Deze techniek bestaat al sinds de 19e eeuw, maar nog steeds maken mensen er hun eigen interpretatie van. Zo ook Bryan, die je in deze Blog ’t Zelf-post laat zien hoe je met o.a. een glasplaat, animatie en een lamp een freaky pratend hoofd maakt.

“Wie aan Halloween denkt, denkt natuurlijk aan spoken en geesten en lekker griezelen. In Amerika wordt dat volop gedaan, zelfs complete huizen worden omgebouwd tot spookhuizen vol met griezelige en enge dingen. Maar hoe kan je een geest laten verschijnen en weer verdwijnen? Er bestaat een techniek om de illusie van een geestverschijning te creëren. Deze techniek heet ‘Pepper’s ghost’.

Wat heb je nodig

Glasplaat (geen dubbel glas)

  • Geestobjecten of een computerbeeldscherm met een spookanimatie
  • Objecten (denk aan bijvoorbeeld stoelen als je een grote versie wil maken)
  • Verlichting (bureaulamp of een toneelspot)
  • Zwart doek (voor bij het spook)

Optioneel:

  • Achtergrond
  • Planken
  • Spijkers of schroeven
  • Tape

Voordat je begint, moet je nadenken op welke plek en hoe groot je het wil maken. Als je het op kamergrootte doet, moet je rekening houden met het gedeelte waar je de spook wilt laten verschijnen (bij een raam is het beste). In deze uitleg maak ik er een kleine versie van.

De opstelling maken

stap 1:

Om te beginnen plaatsen we de glasplaat in ons project (TIP: als hulpmiddel voor het plaatsen van de glasplaat kan je op de plek waar je de spook wilt laten verschijnen een stoel of iets anders plaatsen met een lamp, om het richten makkelijker te maken.)
Zorg ervoor dat de glasplaat zo staat dat je een hoek hebt van 45 graden. Je moet het hulpmiddel op de plek waar de kijkers straks staan kunnen zien op de glasplaat.

stap 2:

Nu de glasplaat staat gaan we het gedeelte bekleden, dat de bezoekers zien als het spook er nog niet is. Plaats in het gedeelte achter de glasplaat de objecten die je wil gebruiken als decoratie. In het filmpje gebruikte ik als voorbeeld een geel balletje. Je kunt je fantasie erop los laten met voorwerpen en eventueel een achtergrond.

TIP: kijk af en toe op de plek waar de bezoekers staan, zo kan je eventueel dingen verplaatsen.

stap 3:

Nu de decoratie geplaatst is achter de glasplaat, moeten we natuurlijk verlichting hebben. Gebruik de soort lamp die past bij je setting.
Gebruik bijvoorbeeld een leeslamp als het een soort bibliotheek is en als je er een open haard bij hebt staan gebruik je een lamp die de het licht van het vuur nabootst.

stap 4:

Als alles naar wens is, gaan we het spookgedeelte inrichten. Bekleed de vloer, de zijkanten en bovenkant met een zwarte doek of zwart geverfde planken.
Plaats het object zo, dat de kijkers het alleen kunnen zien op de glasplaat.

TIP: Het beste resultaat bereik je als je het object 90 graden van het venster waar de kijkers doorheen kijken en op een afstand van ongeveer 2 meter plaatst (vandaar dat ook de glasplaat 45 graden gedraaid moet staan).

stap 5:

Als je geen beeldscherm of projector hebt geplaatst:
Richt een lamp op het object dat je als een spook wil laten verschijnen. Als je wil dat het spook langzaam verschijnt en verdwijnt kan je een dimmer gebruiken om het effect realistischer te maken.

Als je wel een beeldscherm of projector hebt geplaatst:
Stel het beeldscherm zo in dat zwart echt zwart is en dat de animatie zichtbaar is. Zorg ervoor dat alle power-lichtjes en aansluitingen niet te zien zijn. Dek de power-lichtjes af met zwarte tape of papier. Zoek een filmpje, dat als achtergrond zwart heeft (in onderstaande YouTube-video heb ik het filmpje met Madame Leota erin gebruikt, uit The Haunted Mansion in Disneyland). Zorg ervoor dat het donker is op het spookgedeelte.

stap 6:

Zet een griezelig geluidje of muziek op en bekijk je resultaat. Pas eventueel dingen aan en laat de geesten maar komen!

Het resultaat

In het filmpje zie je een voorbeeld van wat ik heb gemaakt. Hierop laat ik ook zien hoe het ongeveer werkt. Houd er rekening mee dat de illusie kan verstoren als je een attractie zoals het spookslot in De Efteling bezoekt, maar het gaat altijd om het resultaat.

Veel plezier en succes!”

http://www.youtube.com/watch?v=tfEQJxVudic

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .