white noise machine

Ik weet het, ik weet het. White noise machines helpen hele volksstammen aan slechte slapers richting dromenland. Maar voor mij blijft het altijd de naam van die film met creeps in elektronische machines (kun je ook leuk mee DIY-en btw). Vind jij white noise wel ultiem chill, maar heb je geen pecunia’s over voor een machine uit de winkel? Maak er dan zelf één in een handomdraai!

Geld besparen is niet eens de enige reden om een white noise machine te maken, in plaats van te kopen. Je kunt nu ook zelf bepalen welk white noise geluid jou het beste in de oren klinkt! Waar een app of machine meestal een opname van white noise afspeelt, beschouwen ‘kenners’ het natuurlijke geluid als veel rustgevender. Wat dat geluid dan is? De wind. Vandaar het eerste item op ons boodschappenlijstje:

  • een ventilator op USB. Daarnaast heb je nodig:
  • een akoestische resonator (blikje)
  • afdichtmateriaal (optioneel)
  • adapter voor de stroomvoorziening (optioneel)
  • soldeerapparaat

diy-white-noise-machine-materials

Alle boodschappen binnen?

Wij raakten via Make geïnspireerd voor dit project. Zij hebben een waterdichte howto, zoals altijd, dus die kun je daar gewoon checken. Hier zie je in vogelvlucht wat er moet gebeuren:

Stap 1: Haal het rooster van je ventilator, zodat die in je blikje past. Je kunt een beetje experimenteren met verschillende soorten blik, want ze klinken allemaal anders. Kies het blik dat jouw ultieme white noise geluid maakt.

Stap 2: Maak wat gaten in je blik, zodat de lucht hier doorheen kan.

Stap 3: (optioneel): plaats de motor van je ventilator in een plastic behuizing en hou ‘em op z’n plaats met afdichtmateriaal. Zo hoor je het geluid van de motor niet dwars door je white noise heen.

Stap 4: Regel de besturing van je machine! Bijvoorbeeld met een aan- en uitknop of een adapter zodat je ook een stopcontact kunt gebruiken. Maar het tofste is natuurlijk om er een micro controller op aan te sluiten – zoals Arduino – en je white noise machine verder te customizen.

Welterusten

Zo, dat was snel voor elkaar toch! Hebben we zelfs nog tijd over voor een beetje algemene ontwikkeling. Want ‘white noise’ is eigenlijk de ‘equal distribution of all audible frequenties, with no weighting’. Oftewel: alle èchte white noise klinkt exact hetzelfde. Het customizen van je geluid maakt er eigenlijk ‘pink noise’ van. Klinkt een stuk minder ruig he? Wil je toch het authentieke white noise geluid? Dan kun je ook gewoon naar youtube gaan en deze opname aanzetten die tien uur duurt

Welterusten.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *