maak zelf een led-aquarium

Soms komen we hobby’s tegen waarvan we zelf ook denken: tjonge, dat daar nog zo veel elektronica bij komt kijken. Neem bijvoorbeeld het zelf bouwen van een aquarium. Kwestie van van glasplaatjes tegen elkaar lijmen en een pompje erin hangen? Niet helemaal. Als het aan de échte aquariumfetisjisten ligt, tenminste! Vandaag bouwen we een onze eigen vissenbiotoop mét led-verlichting.

Vroeger zat je maar een beetje aan te klooien als je zelf je aquarium wilde bouwen. Nu hebben we internet en kunnen we leren van de tips en fails van anderen. Met wat studie en veel geduld hoef je het bouwen dus niet meer uit te besteden.

Waar je vooraf goed op moet letten is de dikte van het glas. Hoe groter de bak, hoe dikker het glas moet zijn. Als norm kun je aanhouden dat je met een redelijk klein aquarium tot 75 liter 6 mm aan kunt houden en van 75 tot 150 liter voor 8 mm moeten kiezen. Voor de grote jongens doe je er goed aan voor 10 of meer millimeters te gaan.

De constructie van de bak

In z’n meest simpele vorm is een aquarium gewoon een bodemplaat waarop je met siliconenkit 4 zijruiten lijmt. Er zijn verschillende opties om het aan te pakken en een duidelijke beschrijving vind je op de website van de Nederlandse Bond Aqua Terra.

Je kunt ook veel leren van de filmpjes op het YouTube-kanaal van 1mkwiet; je vindt er bijna 100 filmpjes over het bouwen van aquaria.

Wil je trouwens helemaal los gaan op de vorm van je bak? Dan kun je ook een houten aquarium overwegen. Hout is veel gemakkelijker te bewerken dan glas, maar je moet het uiteraard wel goed waterdicht maken!

Sfeervolle leds

Natuurlijk moeten er ook een pomp in en frisgroene waterplantjes, een gezonken Pirates of the Caribbean-schip of compleet koraalrif, maar dat is finetuning. Waar we bij Mancave vooral in geïnteresseerd zijn is het inbouwen van sfeervolle leds. Leds, ja. Vroeger gebruikte je natuurlijk tl’s, waarvan je ook van die roze had om een gezellige avondschemering voor je visjes te simuleren. Maar met leds (eventueel in combinatie met zuinige T5-tl’s) is alles makkelijker, is er meer mogelijk én je bespaart op stroomkosten.

Je kiest bijvoorbeeld je eigen kleurcombinaties om je bak uit te lichten of je kiest voor speciale effecten, zoals de golfbeweging van de zee, die je via de leds op het interieur van je aquarium geprojecteerd ziet.

Afkoelen

Nadat je uitvoerige research hebt gedaan en je weet wat je wilt, bestel je de door jou gewenste set leds voor in je bak. Naast leds moet je ook nadenken over het afvoeren van de warmte. In het onderstaande filmpje worden ventilatoren gebruikt om de lampen te koelen. Als je de leds in huis hebt (of misschien al daarvoor) bouw je het armatuur, waarin je mooie uitsparingen maakt voor de verlichting, de koeling en de adapters. Je soldeert je leds eenvoudig aan de adapter, zorgt ervoor dat alles werkt en je bouwt het geheel in, in je armatuur. In het filmpje (en de delen die daarop volgen) zie je een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen, maar natuurlijk maak jij je eigen keuzen voor jouw bak.

Kortom, je kunt het zo gek maken als je wilt. Als je een rave party voor je vissen in gedachten hebt, wie houdt je tegen?

En, hoe ga jij het doen of hoe heb jij het gedaan? We zijn benieuwd naar de elektronica in jullie aquaria!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!