Lithium: de olie van de toekomst?

Enkele weken terug was het groot nieuws. Amerikaanse geologen ontdekten in het straatarme en door oorlogen verscheurde Afghanistan voor meer dan 1000 miljard dollar aan mineralen. Vooral de vondst van het mineraal lithium zou Afghanistan tot een van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld kunnen maken. Lithium wordt gebruikt voor het maken van accu’s (de zogenoemde lithium-ionbatterijen) die we vinden in ondermeer mobiele telefoons, laptops en elektrische auto’s.


De vraag naar producten die met lithiumaccu’s worden gemaakt, zal de komende tijd alleen maar toenemen. Doordat lithium een schaarse grondstof is, kan Afghanistan zich volgens het Pentagon ontwikkelen tot ‘het Saoedi-Arabië van het lithium’.

De elektrische revolutie

Het lijkt erop dat de elektrische revolutie nu vaart krijgt. Veel automerken brengen inmiddels een hybride model in hun gamma en later dit jaar staat de eerste échte elektrische auto bij de dealers in de showroom. President Obama heeft al geroepen dat er in 2015 twee miljoen plug in-hybride auto’s (met een stekker, dus) moeten rondrijden in Amerika. Hij beloofde ook twee miljard dollar steun om de kwakkelende Amerikaanse auto-industrie met deze nieuwe technologie weer in het zadel te helpen.

Automakers vanuit de hele wereld zweren inmiddels bij lithium-ionaccu’s. Mercedes bracht onlangs zijn eerste hybride (S400) met een dergelijke accu op de markt. Toyota – de ‘uitvinder’ van de hybridentechnologie – volgt binnenkort met de eerste oplaadbare Prius.

Toch zijn er net als met de olie nu, nog veel problemen met het delven van lithium. In Afghanistan is nog nauwelijks infrastructuur om de grondstoffen te winnen. Bovendien zou de vraag wie de eigenaar is van de bodemschatten, zomaar tot nieuwe conflicten in het weinig stabiele land kunnen leiden.

Van de regen in de drup

De bestaande bronnen in Zuid-Amerika raken naar verwachting binnen 10 jaar uitgeput. En landen waar kortgeleden ook nieuwe bronnen zijn ontdekt – zoals Bolivië – hebben een broertje dood aan buitenlandse inmenging. Sommigen waarschuwen daarom nu al dat er waarschijnlijk niet genoeg economisch winbare grondstof zal zijn, waardoor we nog niet duurzaam bezig zijn, maar de afhankelijkheid van de ene grondstof verleggen naar de andere.

Het onderzoek naar nieuwe materialen om accu’s mee te maken gaat ondertussen gewoon door. Zo hebben Britse onderzoekers een prototype van een accu ontwikkeld op basis van een nieuw nanomateriaal. Het bestaat uit een composiet van koolstofvezels en een harsachtige polymeer.

Lithium: de olie van de toekomst?

Kitt: eat your heart out!

Groot voordeel: het is licht en je kunt het in allerlei vormen ‘gieten’. Zo zou de accu in de toekomst tegelijkertijd de carrosserie van de auto kunnen vormen! Het project van de Britten heeft een Europese subsidie gekregen en autobouwer Volvo heeft belangstelling getoond om de ‘nano-accu’ in een conceptmodel te verwerken. Voordat de techniek productierijp is, zijn we wel een jaar of vijf à zes verder. En of de elektrische revolutie daar nog op kan wachten…?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .