zelfbouw woordklok

Eerder deze week riepen wij in het kader van Internationale Vrouwendag onze vrouwelijke lezers op om met hun eigen Blog ’t Zelf-post te komen. Tineke aarzelde geen moment en klom in de digitale pen om ons te informeren over de woordklok waar zij mee bezig is. En hoewel hij nog niet helemaal af is en ze stiekem een beetje hulp krijgt van haar vriend, kunnen wij niet anders zeggen dan: one down, nine to go!

Een woordklok is een klok waar -de naam zegt het eigenlijk al- in woorden de tijd is te lezen. Naast deze digitale versie zijn op internet ook diverse woordklokken te vinden voor aan de muur. De ‘originele’ kun je kopen voor ruim 800 euro. Nu is het natuurlijk leuk om een mooie, bijzondere klok aan de muur te hebben hangen, maar niet iedereen heeft daar zoveel geld voor over. Er zijn dan ook mensen die zelf bezig gaan met het ontwerpen en bouwen van een woordklok en inderdaad: daar ben ik er één van!

De frontplaat bestaat uit plexiglas met daarop een sticker waar de letters uitgesneden zijn. De tussenliggende letters zijn willekeurig gekozen.

woordklok 1

De code heb ik geschreven in C. Als test heb ik een opzetje gemaakt op een breadboard en de code via de programmer op de microcontroller (een ATmega88) gezet.

woordklok 2

Elke led staat hier voor een segment van de klok. Met een DCF77-ontvanger kun je de tijd precies bepalen door te synchroniseren met de atoomtijd. Daarnaast zit er ook nog een realtime clock IC in met een 32 kHz kristal en als tweede back-up is er een ’teller’ in de code. De ontvanger heeft mogelijk niet altijd bereik en deze oplossingen zorgen er dan voor dat de klok het toch blijft doen, met maximaal een paar seconden tijdsverschil per dag.

De behuizing heb ik gemaakt van hout en van binnen wit geverfd, om zo goed mogelijk het licht te reflecteren. In de behuizing zitten aparte delen voor elk segment.

woordklok 3

Toen de behuizing klaar was, konden de kabels aangelegd worden die naar elk segment gaan. Elk segment heeft 3 kleuren leds en in de code is geprogrammeerd dat de klok elk uur ‘random’ een kleur kiest (aan de hand van een lichtgevoelige weerstand die, afhankelijk van de hoeveelheid licht, een bepaald bitje doorgeeft).

Elk woord heeft een apart printje, waarbij onder iedere letter een rode, groene en blauwe led komt.

woordklok 4

De aansturing van al deze printjes zit op één hoofdprint, die linksonder bij het woord Twaalf zit.

De vier hoeken geven de minuten 01, 02, 03, 04 en 06, 07, 08, 09 aan, omdat de woorden per 5 minuten gaan.

woordklok 5

Bij het opstarten worden eerst alle segmenten en kleuren getest. Daarna gaan de (witte leds in de) hoeken knipperen om aan te geven dat hij de tijd ‘zoekt’. Dit duurt meestal enkele minuten.

woordklok 6

De klok is nog niet helemaal af. Er moeten nog een paar printjes gerout en geëtst worden en daarna moet ik de complete klok natuurlijk nog goed testen. Maar als het goed is hangt hij binnenkort in mijn woonkamer! Als het zo ver is, zie je het natuurlijk op Mancave.

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET