Lekker leunend op pad met je eigen Sideway

Spuugzat om op je fiets naar het werk te moeten? Of erger: bij de bushalte staan wachten? Een segway aanschaffen is een optie. Of je maakt een sideway. Een soort segway, maar dan net iets anders en vooral cooler.

De inspiratie voor de sideway kwam van de segway. Maar er zijn veel verschillen. De sideway beweegt zich – de naam zegt het al – zijwaarts, en om die reden komt het in de buurt van boardsporten. Nou ja, met als verschil dat je hier niet van buiten adem raakt. Maar er is dus geen stuur, terwijl richting houden geen probleem is. Het enige wat je voor de sideway moet kunnen is eigenlijk een beetje kunnen leunen of je gewicht af en toe verplaatsen.

Vette feature

Het is dus een langwerpig board met twee elektrisch aangedreven wielen. De vereiste, van een beetje leunen en gewicht verplaatsen, is je balans kunnen bewaren. En voordat je afhaakt: daar schuilt meteen de vetste feature in van de sideway. Want als je je gewicht verplaatst gaat ie de andere kant op. Toch niet zo’n zin om naar werk te gaan? Even de andere kant op leunen en je bent zo weer thuis. Als dat geen reden is om je fiets te verpatsen, weten wij het ook niet meer. Tenzij je natuurlijk zo’n kek barreltje in elkaar knutselt.

Nintendo-controller

Dat was ‘m dus, maar er valt nog veel te verbeteren aan de sideway. De godfather van het board, Jason Dorie, heeft het momenteel namelijk nog volop in ontwikkeling. Wie de geluidsoverlast uit het filmpje wil voorkomen gebruikt daarom geen wielen die met een ketting worden aangedreven, maar door een riem. En handig is om de wielen niet te dicht bij elkaar te monteren, want hoe dichter bij elkaar, hoe minder balans. Wat wel heel gaaf is: voor het sturen gebruikt hij een Nunchuck. Say whut? Gamers weten het al: dat is een Nintendo-controller.

sideway1

Meer leunen betaalt zich uit

Wie dit thuis wil maken kan natuurlijk een skateboard of longboard verbouwen, maar anders is multiplex aan te raden vanwege de bekende redenen: dat is de bom. Wat betreft de accu’s staat het proces nog in de kinderschoenen. Jason gebruikt 280w/24v motoren van een elektrische scooter, maar die gaan slechts zo’n veertig minuten mee. Wat wel voor hem pleit is dat hij de aanwezige software zo heeft geprogrammeerd dat de snelheid van de sideway samenvalt met hoe zwaar je naar links of rechts leunt. Een beetje extra wintervet erbij eten kan dus geen kwaad.

P.S. Segway is ook niet alles.

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *