arduino-radar-breadboard-4-300x225

Maker Øyvind Dahl wilde een Arduino laten samenwerken met de XeThru radar van Novelda. Hij dacht: ‘Wat zal ik eens bouwen?’. Het werd een module om de lichtsterkte van een LED te besturen met… je adem.

Het project van Øyvind is er één met een knipoog, want het gaat hem om het principe dat erachter schuilt. Daarmee wil hij echt bruikbare apparaten gaan bouwen. De XeThru radar is namelijk geen sonar die doet alsof ie een radar is; het is een echt radar. Compleet met elektromagnetische straling, waardoor je er – bijvoorbeeld – een onhoorbaar en onzichtbaar inbraakalarm van kan maken. Want met de XeThru kun je op afstand ademhaling monitoren en aanwezigheid detecteren. Øyvind gebruikt de Arduino om data van de XeThru te verwerken en om de LED aan te sturen. Op zijn blog Build Electronic Circuits lees je welke hardware je nodig hebt, hoe je Arduino en XeThru met elkaar connect en welke code je kunt gebruiken.

Opstartprobleempjes

Øyvind had zijn LED-setup niet zonder slag of stoot voor elkaar. In eerste instantie kreeg hij geen enkele respons van de radar. Wat bleek: hij had de radar niet geaard.  Vervolgens stuurde de radar geen data door, terwijl hij echt de juiste instellingen gebruikte. Dat lag aan een fout in de volgorde van de applicatiecode.

En toen werkte alles en kon Øyvind de LED’s aansturen met zelfs maar de kleinste beweging of verandering in ademhaling. Zoals hij zelf zegt: a really cool experience!

Mogelijke toepassingen

Wanneer heb je een apparaat nodig om ademhaling of iemands’ aanwezigheid te monitoren/detecteren? We noemden eerder al de mogelijkheid van een alarm om je op ongewenst bezoek te attenderen. Maar ook voor politieagenten en beveiligers kan het handig zijn: via de XeThru kunnen ze heel simpel ter plekke bepalen of er iemand in een ruimte is, voordat ze er naar binnen gaan. Op het gebied van ademhaling monitoren is er natuurlijk veel meer mogelijk, zowel vanuit medisch oogpunt als sportief en recreatief:

  • Hoe is je slaapcyclus bijvoorbeeld? Bouw een XeThru in je wekker en check of je ’s nachts diep en rustig slaapt, of ligt te draaien en oppervlakkig ademt. Vandaar dat je zo moe bent!
  • Hoe is je conditie? Monitor je ademhaling terwijl je op de loopband staat en daarna. Hoe sneller je weer normaal ademt na een inspanning, hoe fitter je bent.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!