LED-instrumenten: kleurrijk musiceren

‘Everybody needs the light’, zong Robert Plant bij Led Zeppelin. We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden met betrekking tot de hieronder besproken muziekinstrumenten. Dankzij de LED-lampjes die reageren op jouw aanslagen, geef je extra kleur aan je muziekspel!

Sommige instrumenten en hun bespelers zijn na een tijdje weinig spannend om naar te kijken. Zo zijn pianisten en toetsenisten gekluisterd aan hun instrument. Rick Wakeman, bekend van de progressieve rockgroep Yes, en Jordan Rudess van de avontuurlijke metalband Dream Theater, maken het nog een beetje interessant door zichzelf in te bouwen met allerlei toetsengerelateerde apparatuur, maar toch staan ook zij aan de grond genageld om hun hoofdinstrument te kunnen bespelen. Dat geldt eveneens voor drummers, die niet gemakkelijk van hun drumkruk komen tijdens de uitvoering van een liedje. Het wordt visueel allemaal een stuk aantrekkelijker met de uitvindingen Drum Lights en Piano Ambilight. LED-instrumenten die je optreden van mooi licht voorzien.

LED-instrumenten2

Drum Lights

Alec Smecher is drummer en beheerder van het blog Cassettepunk. Onlangs raapte hij naast zijn moed een op Arduino gebaseerde Adafruit Trinket Mini Microcontroller 5V Logic, Neopixel LED-strips en een piezo-elektronische sensor bij elkaar om zijn drumstel wat ‘up te spicen’. Hij had er slechts vijf stappen voor nodig. Hij monteerde een power-ingang, sloot daar een condensator op aan, bevestigde pigtail-kabels aan de Trinket, deed hetzelfde met het piezo-element en sloot het piezo-element aan op LED-strips. Het resulteerde in een discodrumkit met meer en meer gevarieerde lichtjes dan de Kit die we van David Hasselhoffs Knight Rider kennen.

Piano Ambilight

Ook DangerousTim is een ‘music minded’ mannetje. Hij laat zijn vingers alleen liever over toetsen vliegen in plaats van te rammen op een drumstel. Een beetje suf voor een jonge knaap, zou je denken. Helemaal op zo’n statische, zwarte piano met zwart-witte toetsen. Maar gewapend met RGB LEDs, een Arduino en een verhelderend idee besloot hij zijn concertpiano onder handen te nemen. Daarbij nam hij een flatscreen met ambilight als uitgangspunt. Je weet wel: zo’n televisie die een mooi lichtveld op je muur tovert als antwoord op wat er op je televisiescherm afspeelt en zo de beleving van je favoriete programma verhoogt. Mocht je eind dit jaar geen kerstboom in huis willen halen omdat je die achteraf moet aftuigen: kijk dan eens naar het eindresultaat. Je pronkstuk trekt zo nog meer de aandacht en je hoeft geen naalden op te ruimen. Je kunt in Tims voetsporen treden, want al zijn gemaakte stappen staan online.

Steve Vai

Lichtjes en lampjes hebben al menig keer het podium van muzikanten weten te vinden. Kijk maar eens naar de immense lichtshows van popacts als Lady Gaga, Katy Perry en Daft Punk. Misschien iets minder bekend bij de massa, maar een legendarische held in het gitaarlandschap is Steve Vai. De excentrieke Amerikaan verraste vorig jaar vriend en vijand door zich tijdens een deel van zijn show in een LED/laser-pak te hijsen. Kijk en huiver.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .