DIY klopsensor voor je pc

Je pc aanzetten. Dat is toch altijd wel een heel gedoe. Knopje indrukken en zo. Wasting seconds of your life. Of staat-ie bij jou altijd aan? Vandaag een simpele, maar leuke en effectieve, ‘how-to’. Een klopsensor om je pc aan te zetten. Da’s nog eens handig! Hoe maak je die?

Deze pc-hack is heel eenvoudig qua hardware. Met een paar simpele ingrediënten bereid je een sensor die je pc met PS/2-input aan kan zetten, na drie keer kloppen op het bureaublad. Gewoon leuk dus om indruk te maken op je vrienden of zelfs praktisch als je pc-kast op een niet zo bereikbare plek staat.

Op deze video zie je duidelijk dat de pc na de derde klop opstart:

Wat heb je nodig?

Een paar simpele elektronicabenodigdheden volstaan om deze hack uit te voeren. Mogelijk heb je het spul al liggen in je elektrobak. Je hebt een microcontroller (ATtiny45), een piezo-element, een PS/2-aansluiting en een usb-kabel nodig. Verder nog breadboard (of een printplaatje), draad en een paar weerstanden. Optioneel kun je nog een indicatie-led inbouwen. En als laatste een stukje open source-software voor de microcontroller.

components-300x262

Hoe maak je de klopsensor?

Het piezo-element dient om de trilling op te vangen. Deze heeft een weerstand van 1 MOhm nodig en je moet het koppelen met de microcontroller. Die zorgt ervoor dat je pc wordt aangestuurd via de PS/2-ingang. Je begint met de PS/2-aansluiting, die je aan de usb-kabel soldeert. Je kunt hier trouwens ook een adapter voor gebruiken. Het belangrijkste is nog de software om de microcontroller mee aan te sturen. Die kun je downloaden van Github.

Je kunt de sensor natuurlijk met één klopje laten reageren, maar je zult zien: dat wordt al snel vervelend. De computer die al aangaat als je iets op het bureau legt, bijvoorbeeld. Of, wanneer je pc al aan staat, extra spaties als je hard op je toetsenbord aan het rammen bent (de klopsensor simuleert eigenlijk het indrukken van je spatiebalk op je PS/2-toetsenbord). Je kunt ook instellen binnen welk tijdsbestek de drie kloppen plaats moeten vinden. Een beetje experimenteren voor de optimale instellingen, dus.

Klopsensor

Als je klopsensor goed werkt, plak je het piezo-element gewoon onder je bureau of het pc-meubel. Vergeet niet te testen, anders sta je mooi voor l*l als je indruk wilt maken op je vrienden.

Bron: codeandlife.com

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .