KindleBerry Pi: e-reader als beeldscherm voor je raspberry pi

De Raspberry Pi – ‘s werelds kleinste en goedkoopste computer – werd in de commentaren op ons eerste artikel over de poor man’s PC al geduid als ‘een stoer en goedkoop hebbeding dat bijna net zo veel in huis heeft als een gemiddelde netbook of iPad 1… En dat op je televisie!’. Inderdaad, met z’n HTMI- en composietoutputs is-ie in te pluggen op elke tv, maar dan profiteer je eigenlijk niet van z’n compacte formaat. Een computer die je in je binnenzak mee kunt nemen, moet je toch ook onderweg kunnen gebruiken? Het kan met de KindleBerry Pi!

In het project dat we aantroffen op Ponnuki’s website is een e-reader als beeldscherm aan een Raspberry Pi gekoppeld. In dit geval is het er een van het merk Kindle, maar het zou ook met een willekeurige andere e-reader moeten kunnen.

Besparen op reisbagage

Terwijl de eigenaar van de site (en een studio voor nieuwe media) door Europa reisde, ontdekte hij dat ‘s werelds goedkoopste computer prima als een productiemachine gebruikt kan worden. Dat scheelt een hoop reisbagage, zeker als je toch al van plan was je e-books op een Kindle mee te nemen.

Hack je e-reader

Je kunt niet rechtstreeks een toetsenbord op de Kindle aansluiten. Daarom heb je de Raspberry Pi als een soort ‘hub‘ nodig. De eerste stap is om je Kindle e-reader te jailbreaken. (Mancave is niet verantwoordelijk als je je e-reader hiermee voorgoed onbruikbaar maakt.) Daarna kun je een emulator en de hack USBNetwork installeren. Meer hierover vind je op deze site.

Hierna kun je direct via je Kindle de Raspberry benaderen, maar helaas nog alleen via het ingebouwde toetsenbord van de e-reader. Om lekker te kunnen typen heb je nog een tooltje nodig dat GNU Screen heet, waarna je je scherm kunt ‘delen‘ met het externe toetsenbord.

De volgende stap is om het proces van koppelen te automatiseren en daarvoor moeten een paar regels code aan ‘/etc/network/interfaces‘ worden toegevoegd. Wanneer de Raspberry wordt opgestart, moet de Kindle dan automatisch de juiste sessie uitvoeren.

Het schema voor KindleBerry Pi

Nog verder te ontwikkelen

De maker geeft toe dat zijn kennis op het gebied van programmeren en het bedienen van het besturingssysteem met commandoregels een beetje tekortschiet, waardoor hij toch maar terug is naar een ‘echte‘ laptop. Hij roept anderen op mee te doen om dit ‘proof of concept‘ verder uit te werken.

Het bewijs dat het werkt: een Raspberry Pi met een Kindle e-reader als beeldscherm

Dus: de Raspberry Pi als portable computer: het kan! Beetje jailbreaken/hacken, Kindle (of een andere e-reader) en een extern toetsenbord aansluiten en daar ga je.

Update: Raspberry Pi Model B is nu te koop bij Conrad.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!