vingerslot

Je kunt ze er maar beter zo vroeg mogelijk aan laten wennen: biometrie is al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Grant Gibson maakte voor zijn vierjarige zoon een speelgoedkist met biometrisch vingerafdrukslot.

Vraag het je vierjarige zoon. Als er dieven in huis komen, zullen ze als eerste aan zijn speelgoedkist zitten. Daarom is een slim biometrisch slot nooit weg.

Met dit project dwing je gegarandeerd respect af bij je kroost. Heb je geen kinderen? Dan is zo’n kist natuurlijk ook heel bruikbaar voor je onbetaalbare antiquarische stripverzameling of je unieke smurfencollectie.

sms-deurbel

De hypermoderne 007-speelgoedkist is niet de eerste uitvinding van Grant. Eerder al bedacht hij een deurbel die automatisch sms-jes verstuurt als er iemand aanbelt – weet je altijd dat er iemand voor de deur staat als je er niet bent. En een ‘Space Invader’-poppetje dat als een gek over zijn bureau begint te tollen wanneer hij een e-mail krijgt.

Het idee van de biometrische speelgoedkist kreeg hij toen hij de nieuwe iPhone 5s met touch ID van Apple zag. Grant bouwde de kist in drie dagen

Arduino Uno

De basis van zijn systeem is Arduino Uno en een vingerafdruksensor. Hieronder zie je het schema dat hij maakte. De complete arduino-code vind je op het blog van Grant Gibson.

vingerslot schema

Batterijduur

Om de batterijduur te verlengen, koos Grant voor een Pololu SV schakelaar tussen de batterijhouder en de Arduino. Hierdoor kan Arduino zichzelf automatisch uitschakelen na een vooraf vastgestelde tijdsspanne. Dit bespaart energie en zorgt er volgens Grant voor dat de batterijen niet uren, maar weken of zelfs maanden meegaan.

Het vingerafdrukslot

Voor het slot gebruikte Grant een standaard hobby-servo. Het mechanisme van het slot is eenvoudig maar effectief: een inkeping in de servo haakt achter een schroef die solide in de kist verankerd zit.

De servo sluit op ongeveer 90 graden, een punt waarop het stevig rond de schroef geklemd zit. Doordat de schroefkop is afgeschuind, krijgt de servo een strakke grip op het deksel, waardoor de kist goed vergrendeld wordt. Omdat de servo recht naar beneden wijst, blijft hij altijd op slot, zelfs wanneer de servo is uitgeschakeld.

speelgoedkist met biometrisch vingerafdrukslot

Zelf maken

Wil je ook een speelgoedkist met biometrisch slot maken, dan kan dat een stuk simpeler dan Grant’s manier. Conrad heeft namelijk een optische vingerafdrukscanner, die wat uitgebreider is dan het exemplaar dat hij heeft gebruikt. In combinatie met een elektromagnetisch deurslot kan je de Arduino en servo achterwege laten. Je hebt natuurlijk nog wel een houten kist nodig. Scanner, slot en voeding (12V) inbouwen, inpluggen en gaan, zeg maar.

Er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken met de biometrische vingerscanner. Heb je een leuk idee, tip de redactie en wie weet schrijven we straks een blogpost over jouw vinding.

Lees meer over vingerafdrukbeveiliging op Mancave: Bescherm je mancave, slot erop.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!