Robot_blik

Krijg jij ook altijd zo’n kerstpakket met een blikje soep, worstjes en haricots verts? Eet ze dan vooral snel leeg en gebruik deze voedselblikken om superleuke robots te maken! Het is simpel, leuk en je kunt er volledig je eigen draai aan geven. Ook leuk om in de kerstvakantie samen met kinderen te doen. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je de robots in elkaar zet.

Omdat je deze robots naar eigen inzicht kunt ontwerpen, kun je diverse materialen gebruiken. Om je op weg te helpen zou je aan de volgende dingen kunnen denken:

 • Verschillende soorten en maten lege voedselblikken en/of spuitbussen
 • Metalen handgrepen
 • Verschillende maten bouten, moeren en schroeven
 • Deurkijker
 • Deurstopperveer
 • Metalen en/of aluminium plaat met en/of zonder gaatjes
 • Toggle switch
 • Metalen bevestigingsbeugeltjes
 • Nippels met schroefdraad
 • Metalen schroefdopjes
 • Stukjes hout voor het binnenwerk

Robots_kleur_blik

Hoe ga je te werk?

Eerst moet je de voedselblikken goed natuurlijk schoonmaken en de labels en lijm verwijderen. Als je een spuitbus gebruikt, zorg er dan voor dat al het gas uit de bus is voordat je erin gaat boren. Vervolgens stapel je de blikken op of in elkaar om te kijken welke combi de leukste robot zal opleveren. Met een stift kun je eventueel tijdelijke ogen of onderdelen tekenen om een goed beeld te krijgen van je blikken robot voordat je daadwerkelijk de gaten gaat boren om de ogen (de schroeven, bouten of deurkijker) in te plaatsen.

Opties

Je hebt verschillende mogelijkheden om de blikken aan elkaar te maken. Zo zou je met behulp van stukjes hout, een deurstopperveer als nek tussen twee blikken kunnen zetten. Ook kun je twee blikken over elkaar schuiven en ze met schroeven aan elkaar bevestigen. Handgreepjes doen goed dienst als armen en een toggle switch is gemaakt voor op een robothoofd. Uiteraard kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt en zou je bijvoorbeeld een metalen borstplaat (met lichteffect!), led oogjes of geluidseffecten kunnen toevoegen als je hier de tools, skills en tijd voor hebt.

Robot_hoofd

Finishing touch

Als je robots helemaal in elkaar zitten en je bent blij met alle ogen, ledematen en andere onderdelen dan kan je er natuurlijk voor kiezen om ze voor ‘klaar’ te verklaren, maar je kunt ze natuurlijk ook nog van een mooie paint job voorzien. Het beste resultaat krijg je door de robots weer uit elkaar te halen, alle onderdelen goed te reinigen en in de gewenste kleur te spuiten. Door de onderdelen los van elkaar te spuiten, kun je er ook voor kiezen om sommige stukken geen kleur te geven. Als je dit project met kinderen maakt, is het natuurlijk ook leuk om ze zelf de robots te laten beschilderen. Zoals altijd zijn we ontzettend benieuwd wat voor leuks er weer ge-DIY-d wordt, dus deel je foto van jouw robots!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .