Hoewel de zomer nog niet echt wil lukken dit jaar, heeft blog-‘t-zelver Clogboy al wel zijn voorbereidingen getroffen. Want wie wil er nou niet met zijn eigen muziek lekker op het strand liggen! Hieronder beschrijft hij hoe je een speaker maakt welke op zonne-energie draait. Dus ook geen gedoe meer met batterijen. Laat die zomer nou maar komen!

Zomer in Nederland! Veel wind en regen, maar soms ook zonnige dagen om eens lekker uit je plaat te gaan. Een echte mancaver denkt dan al gauw aan bier, bikini’s en BBQ! Daar hoort natuurlijk ook muziek bij. Maar dan wel jouw muziek, zonder ingewikkeld te hoeven doen met batterijen of CD’s. Want dat is zooo 1900.

Wat moet je doen

Geïnspireerd op de eerder geposte Solar Amp (outdoor gitaarversterker) nam ik de handschoen op om de passievere muziekfanaat van een oplossing te voorzien. Het idee kreeg al snel vorm, en natuurlijk vond ik bij Conrad in no time de juiste onderdelen. De basis van mijn plan werd gevormd door de Kemo 2x 1,5W stereoversterker, een module ter grootte van een doosje lucifers waar 7 draden uit staken.

De krachtbron werd, na enig rekenwerk, gevormd door drie 9V 150mA zonnecellen (nominaal), in parallel geschakeld. Theoretisch ruimschoots voldoende voor de gevraagde 3W @ 3 – 10V.

Dit allemaal aangesloten op een experimenteerprintje, vroeg het alleen nog om een 3,5mm jack input, en… speakers + behuizing!

Ook die waren rap gevonden. De enige onderdelen die ik ergens anders heb besteld, waren de side tweeters + voorgemonteerde richthoorns die tevens als handvat dienst doen. De twee speakers bovenop zijn full range: twee 4″ schotels met een tweetertje erop, het oog wil ook wat.

Na enig pas- en meetwerk was de box rap gemaakt uit een reststuk MDF en bespoten met verf dat ik over had van gitaarbouwprojecten. Wat nou een ingewikkeld speakerontwerp: gewoon een dichte box met een schotje tussen de fullrange speakers.

Ook muziek bij bewolkt weer

Aan/uit-schakelaar ertussen en het resultaat klinkt als een klok! Zelfs op een bewolkte dag haalt de versterker nog een redelijk volume, hoewel de kwaliteit van het geluid beduidend minder wordt als je de audiobron te hard zet (storen, stotteren, bastonen die overstuur klinken). Daarvoor moet je echt wachten op een zonnige middag, of… toch batterijen aansluiten. Het deksel dient om de zonnecellen op te monteren, de speakers en audiobron (telefoon, iPod) te beschermen tegen kwade voorbijgangers of de directe zon, en om het geluid toch iets te richten.

Meer mogelijkheden

De echte knutselaar kan natuurlijk meer dingen inbouwen, zoals een volumeknop en/of toonregeling (moet nu nog op audiobron zelf gebeuren), een accu + USB-poort om de telefoon op te laden, Bluetooth en ga zo maar door. Het is tenslotte jouw amp en jouw muziek!

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *