Arcade gamekast

JDZ bouwde een defecte arcade racekast om naar eigen wensen. Nu is zijn Atari San Francisco Rush aansluitbaar op een PSX, PS2, PS3 en hopelijk binnen kort ook de PS4. Lees hier hij dat gedaan heeft en tweak ook je eigen arcadekast.

“Playseats zijn redelijk duur als je wat kwaliteit wil, ook zien ze er nogal skeletachtig uit, dus ik wou iets beters.

Ik heb een defecte arcade racekast van 100 euro gekocht, een Atari – San Francisco Rush. Na thuiskomst bleek alleen het scherm defect te zijn. Een gratis 26 inch CRT TV-scherm was zo gevonden (iedereen koopt  immers platte TV’s). De standaard spelresolutie (EGA) moest worden kunnen omgezet in VGA, daarom heb ik er een omvormer in gemonteerd. Ook heb ik er 2 omvormers van VGA naar TV/SCART in gemonteerd. Deze kostten samen 70 euro. Dus voor 170 euro had ik al een arcadekast met 1 game erop die ik kon spelen.

Donorparts

Ik heb een half jaartje op het originele spel gespeeld en de tijd genomen om donoronderdelen te zoeken.

  • Oude set PC-speakers voor de versterker die erin zit (gratis)
  • Logitech Driving Force EX PS2, PS3, PC-compatibel (15 euro op rommelmarkt)
  • Servomotor-amplifier (industriële sturing voor o.a. robotarmen) (Ebay 70 euro)
  • Arcade joystick 4-way (ombouw naar 2way shifter up/down)
  • Knop uit een koelkastdeur voor het handremsysteem
  • Stuk buis voor de handrem
  • Setje auto-tuning, handremhendel en een pook

Ik heb alles zo omgebouwd dat ik met het versteken van 5 stekkers de kast weer op de originele game/hardware kan draaien of op PC/PS2/PS3-modus. Aangezien het scherm al een TV was en er een VGA-omvormer in zat, was het vrijwel elk videosignaal makkelijk naar het scherm te brengen. Het geluid was ook met weinig soldeerwerk rond te krijgen. Wat moeilijk was, waren de controls. Ik heb het Logitech-stuur open gemaakt en aangepast om te werken met pedalen en stuur van de kast. De pedalen en sturen werken met potentiometers. Dit was al een probleem aldaar ik het originele game ook functionerend wilde houden. Deze hadden verschillende waarden. De oplossing was om stereo-potentiometers te kopen in beide waarden. Ik heb ze erop gezet en de 2 weerstandsschijfjes omgewisseld. Op deze manier kreeg ik pots met 2 verschillende waarden per kant. De ene had bijvoorbeeld 5k vooraan en 50k achter, de ander omgekeerd. Die kon ik dus al aansluiten.

De Logitech feedbackmotor is niet dikker dan een borstelsteel. De arcademotor heeft de grootte van een 33cl blik. Het signaal moest versterkt worden, daarvoor heb ik een versterker gekocht. De knoppen waren in een apart stuk plastic verwerk in het stuur, waardoor ik dit makkelijk kon demonteren. Ik heb het ingebouwd in een kastje aan de zijkant. De schakel- en handremknoppen heb ik gehackt (draadjes aan contacten gesoldeerd). Deze lopen nu naar de up/down shifter en de zelfgebouwde handrem.

Extra features

Ik heb een LCD van 25 inch ingebouwd (199 euro). Ook heb ik ledverlichting onder de zetel en onder het stuur gemonteerd. Het stuur is vervangen door een echt autostuur. Zelf heb ik nog paddles gemaakt.

http://www.youtube.com/watch?v=TxAok_-B52U&feature=youtu.be

Uiteindelijk is het een zeer leuke arcade racekast geworden. Hij ondersteunt bijna elke racegame die ooit is gemaakt. De racekast draait op PC via verschillende emulators, waardoor hij aansluitbaar is op PSX, PS2 en PS3. Hopelijk is hij ook compatibel met de PS4 binnenkort…

Mijn inspiratie kwam grotendeels uit mezelf, maar ik heb veel hulp gehad aan een ander vergelijkbaar project.“

Heb jij ook een intressant project thuis liggen? De redactie is benieuwd naar jouw blog ’t zelf!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!