Ik ben opgegroeid met grondverzetmachines en heb daar ook jaren op gedraaid. Mijn favoriete machine is de hydraulische graafmachine. Echter ben ik van baan veranderd waardoor ik niet meer op een graafmachine kan draaien. Toch wel jammer, want ik krijg nog regelmatig jeukende handen als ik die machines zie draaien. Een echte graafmachine kopen zit er helaas niet in. Nu zijn er wel radiografische graafmachines te koop die op model-hydrauliek werken, maar dan ben je ook zo een paar duizend euro lichter. Dus er zat maar één ding op, zelf bouwen!

RC- graafmachines

Eerst maar eens kijken op internet of er meer mensen dit idee hadden. En ja hoor, na wat zoekwerk trof ik meerdere video’s en plaatjes aan van werkende graafmachines die geen duizenden euro’s gingen kosten. Zoek maar eens op “RC Bruder bagger” of “RC Pelle Bruder”. Het waren omgebouwde graafmachinemodellen van Bruder. Ja ja, kinderspeelgoed. Maar ik moet zeggen dat deze modellen toch erg gedetailleerd zijn. Dus één gekocht en aan de slag.

Het geheim van deze graafmachines is omgebouwde servo’s, die onbeperkt kunnen doordraaien. Deze servo’s worden verbonden aan hout(slangen)boren die in een aluminium buis draaien, voorzien van een stalen pinnetje die in de boor grijpt.

Servomotoren en regelaars

De meeste Bruder-gravers op internet gebruiken de regelaars van de servo’s. Maar ik heb toch maar betere regelaars gekocht. Want bij 7.2 volt branden die dingen zo maar door. Het regelen van de servomotoren ging ook niet zo mooi als bij de ik er nu in heb. In totaal zitten er zes “metal geared” servomotoren en zes regelaars van CTI in de graafmachine. De draaikrans heb ik bij Conrad besteld en er zit een centrale doorvoer in waardoor de bovenwagen van de graafmachine, net als in het echt, onbeperkt ten opzichte van de onderwagen kan draaien.

Ik heb momenteel twee bakken erbij gemaakt, waaronder een zogenaamde taludbak of vleugelbak. Heel leuk om een klein slootje te graven in de zandbak. Toch is het geen eenvoudige klus geweest. Het is wel een complexe machine en het is lastig inbouwen zodat alles goed werkt.

Ik wil nu eigenlijk nog één gaan bouwen. Maar dan iets groter en nog beter. Andere motoren die wat meer volt kunnen verdragen waardoor de snelheid van de graafmachine toeneemt. Dat werkt wel wat prettiger. Dus ik ben alweer aan het speuren naar de juiste onderdelen.

Zelf bouwen?

[Van de redactie] Op deze blogpost komen steeds meer reacties binnen van mensen die ook een RC-graafmachine willen bouwen. Op zijn eigen blog houdt Jeagermeister precies bij hoe hij hem gebouwd heeft. We zien jullie bouwverslagen tegemoet!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!