usb-typewriter

Deze week werd bekend dat de laatste fabriek die nog typemachines maakte zijn deuren heeft gesloten. Daarmee komt definitief een einde aan een tijdperk. Met een beetje nostalgie op zijn tijd is echter niks mis en typen op een pc mist dat een beetje, tenzij je WordPerfect voor Dos gebruikt. Daarom een aantal tips om (het gevoel van) de typemachine levend te houden.

Je kunt bijvoorbeeld je computertoetsenbord vervangen door een USB-typemachine die je ook nog eens helemaal zelf kunt maken. Het idee is stiekem nog best simpel. Een sensorbord detecteert wanneer er een toets wordt aangeslagen en via een USB Interface Board gaat dit als signaal naar je pc. Door dit systeem zijn er relatief weinig draadjes nodig en blijft het gevoel van de typemachine bovendien behouden, compleet met tikkende hamertjes en bewegende mechaniek.

Het maken van dit ding is relatief eenvoudig maar kost wel even wat tijd, vooral omdat er aardig wat aan gesoldeerd moet worden. Gelukkig heeft de bedenker een complete website aan zijn creatie gewijd waar hij ook nog eens heel uitgebreid met behulp van ontwerptekeningen uitlegt hoe je het apparaat moet ombouwen.

Retro toetsenbord

Voor wie een echte schrijfmachine iets te ver gaat, bestaat er ook de mogelijkheid om een normaal pc-toetsenbord een retrofeel te geven. Dit is echter nogal een priegelwerk omdat de toetsen van de typemachine natuurlijk wel goed contact moeten maken met het systeem van je toetsenbord. Daarbij kun je ook nog eens een compleet frame maken om niet alleen de knoppen, maar het hele paneel een oude look te geven.

 

Maak je eigen toetsen

Voor wie écht diehard is en in plaats van een pc helemaal ouderwets wil blijven tekstverwerken, gaat een moeilijke tijd aanbreken. Immers, schrijfmachines verslijten en met het sluiten van de laatste fabriek zal het steeds moeilijker worden om aan een goed exemplaar te komen. Gelukkig zijn nieuwe toetsen in ieder geval heel makkelijk zelf te maken. Het enige dat je nodig hebt zijn punaises, labels, een polycarbonaat plaat en dun karton.

toetsen

Genoeg mogelijkheden dus om een ruim 150 jaar oude uitvinding niet verloren te laten gaan. En wil je er écht niks meer mee, kun je van de toetsen altijd nog leuke kettinkjes maken voor je vriendin.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *