Hot tub in je tuin - simpele doe-het-zelf-jacuzzi bouwen

Iedereen droomt er weleens van. Een eigen jacuzzi in de tuin of op het balkon. Terwijl buiten de mussen aan het dak vastvriezen, zit jij lekker met een drankje te chillen in warm water. Tv’tje erbij en je hebt geen mancave meer nodig! Maar zijn die dingen dan niet schreeuwend duur? Inderdaad, voor een beetje buitenbubbelbad betaal je zó duizenden euro’s. En daarom maken we er zelf een!

Met een jacuzzi in je tuin (of een andere plek in de buitenlucht) kun je heerlijk relaxen na een dag hard werken. Koud weer? Geen punt, hoe kouder het is, hoe ontspannender je hot tub aanvoelt. Laat die hydrojets je pijnlijke spieren lekker masseren terwijl jij van een biertje nipt en naar Top Gear kijkt. Het leven is goed! Helaas zijn die bubbelbadjes nog best aan de prijzige kant. Maar: hoe moeilijk kan het zijn om er zelf een te maken? We kijken het kunstje af bij scoutinggroepen, waar het zelf aanleggen van warme baden op dit moment een ‘hot issue’ is.

De scouting-jacuzzi: van dik hout…

Bij veel scoutinggroepen is het populair: je eigen verwarmde zwembad maken. Niet zo vreemd, want met materialen die bij iedere scoutingclub voorradig zijn, maak je met een beetje inspanning van je groepsleden een mooi bad. Pionierpalen en touw of planken en schroeven, lekdicht zeil, spanbanden, oliedrums of andere tonnen om in te stoken en natuurlijk veel hout en water. Heb je een loodgieter of andere handige jongen bij de groep rondlopen (en die zijn er meestal wel), dan ben je spekkoper! Je hebt namelijk ook een koperen leiding nodig, die niet mag ‘knakken’. Een vakman met een buigtang weet er wel raad mee. Ten slotte heb je nog wat stukken rubberslang (of tuinslang) en een pomp nodig. Dan heb je de belangrijkste onderdelen van je ‘no-nonsense hot tub’ wel zo’n beetje bij de kop. O ja, en ducttape natuurlijk. Maar ook dat is in elke blokhut te vinden. Zonder ducttape geen scouting.

Zo ontspannend kan scouting zijn. Bron: Rodesmurf (Mobypicture).

Zelf een jacuzzi bouwen: hoe pak je het aan?

Het kan vrij simpel, zoals je op de tekening kunt zien. De (tuin)slang bevestig je aan de koperen leiding, die je verticaal en in spiraalvorm boven een oliedrum (of erin) met een vuur leidt. Uiteindelijk komt het verwarmde water weer terug in het bad via een tweede stuk tuinslang. Maak de slang goed met sluitringen vast en zorg ervoor dat de inlaat van warm water zich laag (bij de bodem van je bad) bevindt. Zo warmt het water in je jacuzzi in wording lekker van onderaf op. Het koele water wordt van een punt hoger in het bad met behulp van een pomp door de koperen buis getransporteerd. In plaats van een koperen spiraal kun je trouwens ook oude verwarmingselementen (zoals een radiator) gebruiken. Deze sluit je dan weer aan op je leidingen. Spoel deze dan vooraf wel goed schoon, als je geen zwart water wilt!

tekening_hottub

En zo eenvoudig kan het zijn om een hot tub te bouwen.

Het bad zelf kun je (met wat padvinderservaring) sjorren van pionierhout en touw. Is je knopenkennis wat weggezakt, dan kom je ook een heel eind met goed gereedschap zoals een schroefboormachine en genoeg planken. Een paar pallets die je stevig tegen elkaar aanschroeft kunnen ook goed hun dienst bewijzen. Welke methode je ook gebruikt, zorg ervoor dat er geen ‘gaten’ ontstaan. Het zeil waarmee je de binnenkant van je bad aankleedt, zou er door de waterdruk van kunnen scheuren.

verwarm je diy jacuzzi met een radiator in het kampvuur

Zo kan het ook: een radiator in het kampvuur. Bron: Facebook Scouting Doornakkers.

20.000 liter water

Natuurlijk heb je veel water nodig, afhankelijk van de grootte van de jazuzzi. Maar als je er met de hele club, familie of vriendengroep in wilt, zul je een flinke grootte aan moeten houden. Dan gaat er ook veel water in je bad. Reken erop dat het zomaar 8 uur kan duren voordat je bad een beetje vol zit. Het kleinste bad vul je al gauw met 1000 liter en dat kan snel oplopen naar 20.000 liter of meer. En daarna moet je al dat water ook nog verwarmen. Reken ook daarvoor op een halve dag. Al met al moet je dus ruim van tevoren beginnen als je een feestje wilt bouwen! Maar is je jacuzzi eenmaal klaar en op temperatuur, dan heb je een lekker bad ook echt verdiend! Grote kans dat je het helemaal niet meer af wilt breken.

DIY hottub in de regen

Ook lekker als het regent, juist als het regent. Bron: Facebook Scouting Nederland.

Maak ‘t helemaal af

Een bak met warm water is al leuk. Een paar badeendjes, snacks en wat leuke dames erbij… Nou ja, bedenk de rest zelf maar. Als je het echt goed wilt doen, denk je ook aan de details. Zoals een horizontale plank bij de rand van je bad waar je je drankjes op kwijt kunt en een trapje om gemakkelijk in te kunnen stappen (je wilt niet dat iemand in al z’n onhandigheid een plank van de zijkant trekt terwijl hij over de rand probeert te komen, met alle gevolgen van dien). Helemaal prettig is een bankje dat zich onder water bevindt. Zorg ervoor dat de bak zo diep is dat je op het bankje kunt zitten en dat je schouders zich dan nog net boven water bevinden. Da’s lekker relaxt zitten!

Wil je ook bubbels of hydrojets, dan moet je nog even verder knutselen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een terugslagklep in de aanvoerpijp maken. Zo komt het warme water in golven naar binnen. Je kunt hiervoor natuurlijk ook elektrische hulpmiddelen als een pomp gebruiken. Maar tegen de tijd dat je daar aan toe bent, is het misschien beter om een vast bubbelbad te bouwen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .