Hollands glorie: DIY GPS fiets tracker

Wij hebben iets met gestolen fietsen. Er zijn gewoon te veel van onze betrouwbare tweewielers verdwenen, uitgerekend als je beneveld de kroeg uit komt vallen. Fietsen jatten heeft in Nederland bijna de status van softdrugs. Het hoort bij ons en wordt gedoogd. Maar niet langer! Bouw een GPS-tracker en take back what is yours!

Een fiets heeft veel zinvolle onderdelen, maar het slot hoort daar niet bij. Wil je je stalen ros (of andersoortige tweewieler) beter beveiligen, dan kun je drie dingen doen. Van duur naar goedkoop:

  • Stap 1: Schaf een GPS-tracker aan;
  • Stap 2: Koop een MobiLoc met (125 euro) of zonder (30 euro) GPS-tracker;
  • Stap 3: Bouw je eigen GPS-tracker;

DIY Arduino GPS-tracker

GPS tracker

Wij geven vanzelfsprekend de voorkeur aan de DIY optie en daar zijn mooie voorbeelden van te vinden. Zoals het project van [stbennet] die een profi Arduino based tracker bouwde. Het systeem werkt als volgt: de Arduino wordt wakker als het fietsslot geforceerd wordt. Vervolgens heb je 15 seconden de tijd om het slot weer dicht te klikken en het alarmsysteem af te sluiten. Gebeurt dat niet, dan zoekt de unit een GPS-signaal en gaat sms’jes sturen met de GPS-coördinaten van je fiets. Via die coördinaten vind je in Google Maps de exacte locatie van je fiets.

Prima batterijduur

Doordat de Arduino alleen korte tijd wordt geactiveerd als de fiets van het slot gaat, is de batterijduur aanzienlijk langer dan bij verschillende alternatieve DIY’s. De benodigde power voor alle onderdelen van de tracker komt van een tweecellige LiPo-accu, en de kabel van het slot fungeert als geleider in het circuit. [stbennet] gebruikt een GSM-shield voor de connectie met internet en een GPS-module voor het tracken. Op instructables vind je de perfecte how-to om er zelf één te bouwen.

Rich GPS

Een andere optie is de tracker van Rich, maar als we de comments mogen geloven is de batterijduur van dit ontwerp niet zo prima.

De MobiLoc: fake it untill you make it

Dit slot met GPS-tracker is er in twee versies, die er exact hetzelfde uitzien: met of zonder het GPS-systeem. De dief weet dus niet zeker of je de fiets kunt tracken, waarbij MobiLoc vertrouwt op de afschrikwekkende werking van hun product. Dat durven we te betwijfelen, aangezien de spontane naamsherkenning van ‘MobiLoc’ hier op de redactie niet zo groot was. Dikke kans dat als je de goedkope optie kiest (zonder GPS), dat je fiets gewoon gejat wordt en dat je een tweewieler + 30 euro armer bent!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *