Oestermes: ”zo’n ding waar je oesters mee open maakt”. Simpel genoeg toch? Deze video laat zien dat het ingewikkelder kan. Zeeuwse messenmaker Alexander Bol van Emergo Designs maakt al enkele jaren zijn eigen messen, maar werkte speciaal voor dit filmpje met damast staal.

Een oestermes maken

Damast staal bestaat uit 2 verschillende lagen staal die op elkaar gesmeed worden. Dit proces heet vuurlassen. Door tijdens het smeden de plakken staal te draaien worden organische patronen in het staal geweven. Als dit materiaal tot eindproduct wordt geslepen kan het patroon in het mes ge-etst worden. Want 1 van de 2 staalsoorten kan tegen etsen en blijft zilver, de andere etst weg en kleurt zwart.

Damast staal oestermes van Emergo Designs
Oesters en het handgemaakte oestermes

In dit geval is het eindresultaat een prachtig mes dat speciaal is ontwikkeld voor het open steken van oesters.

Over de maker:

Alexander is een maker en ontwerper uit Zeeland. Met zijn filmpjes laat hij allemaal zien wat hij maakt in zijn Mancave: oestermessen, zakmessen maar ook andere projecten als bushcraft zagen en 3Dprint onderdelen. Je kan meer vinden op zijn website www.emergo-designs.nl of www.youtube.com/user/yesealex

Alexander Bol van Emergo Designs

Zelf ook bloggen?

Deze blogpost is door de mancaver Alexander Bol geschreven. Hij is een expert in het maken van messen! Heb jij een expertise waar je andere mancavers mee wilt inspireren? Wordt een gastblogger door een email te sturen naar freek@freaksandbeards.nl.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *