high speed foto's maken met arduino

Met een Arduino kun je hele gave dingen doen. Dat wisten we natuurlijk al lang. Maar deze toepassing wilden we toch echt even delen. Door een lasersensor en geluidsensor te gebruiken, kun je namelijk de flitser van je camera aansturen en zo high speed foto’s maken. Cool spul!

Digitaal struikeldraad

Je kent ze vast wel, die haarscherpe foto’s van druppels die in een vloeistof vallen en zo geweldige plaatjes opleveren. Vanaf nu maak je die gewoon zelf! Oké, je moet er wel even wat voor doen. Maar als je een beetje handig bent met een Arduino en sensoren, dan is dat zo gefikst. In principe komt het er op neer dat je een soort struikeldraad maakt, maar dan in de vorm van sensoren die reageren op beweging (zoals een laser) en geluid (zoals een microfoon). Zodra de sensoren iets oppikken, zetten ze de flitser van de camera aan en maak je een foto op precies het juiste moment. Hoe snel de beweging ook gaat, je hebt altijd een strakke foto. Als je tenminste je sluitertijd en andere zaken goed voor elkaar hebt. Maar daar gaan we het nu niet over hebben.

high speed camera op geluid

Waarom je hiervoor Arduino gebruikt!

Een flitser activeren via een elektrisch circuit is niet nieuw, maar een Arduino heeft grote voordelen in dit geval. Je kunt makkelijk nieuwe sensoren toevoegen of zelfs meerdere tegelijk gebruiken. Omdat het activeren via software gebeurt, kun je makkelijk vertragingen of een complex algoritme inbouwen. De snelheid waarmee je de flitser kunt activeren en dus foto’s kunt maken is enorm. Dat is weer een groot voordeel wanneer er onvoorspelbaarheid bij komt kijken. Je weet bijvoorbeeld nooit wanneer de volgende druppel valt en je dus je high speed foto moet maken. Om deze methode te gebruiken, moet je overigens wel een externe flitser gebruiken en niet de ingebouwde variant van je camera. Die zijn namelijk te traag. En je dacht nog wel dat jouw dure camera zo goed was…

Bouwen dan!

schema high speed camera laser circuit

De mysterieuze Glacial Wanderer (hij heet gewoon Maurice Ribble) heeft precies omschreven hoe je dit project moet bouwen. Zowel de lasersensor als de geluidsensor zijn helemaal uitgewerkt inclusief schema’s. Over de trigger voor de flitser heeft hij een apart artikel geschreven. Wees niet bang, je hoeft zelfs de software voor de Arduino niet zelf te schrijven. Die is ook al klaar. Dus je kunt direct gaan bouwen en foto’s maken met je flitser die een duizendste van een seconde de prachtigste taferelen verlicht.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *