Nutteloze apparaten
Er zijn in de loop der tijd heel wat nutteloze apparaten gemaakt. Van ‘gewoon nutteloos’ tot ‘compleet waanzinnig onhandig nutteloos’, zeg maar.

Sommige apparaten vinden andere mensen nutteloos, terwijl jij er persoonlijk wel het nut van inziet. Die Xbox is tenslotte een ontzettend nuttig apparaat (goed voor je hand-oogcoördinatie en zo), net als die radiografisch bestuurbare robot (iets wat je een biertje kan komen brengen, kan nooit nutteloos zijn). Maar sommige vriendinnen / vrouwen (doorhalen wat niet van toepassing is) denken daar heel anders over. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Die slacentrifuge van je vriendin is zo ont-zet-tend handig, dat ‘ie absoluut nog in je met bloed, zweet en tranen volgestouwde hatchback mee naar Zuid-Frankrijk moet.

Maar je hebt altijd baas boven baas. Het perfecte nutteloze apparaat is het apparaat dat maar één doel heeft. Zichzelf zo snel mogelijk uitschakelen, nadat jij het hebt ingeschakeld. Klinkt cool, toch? In dit filmpje zie je het in actie:

That’s all it does

Je zet de schakelaar aan, de doos gaat open, er komt een mechanische arm uit en die zet de schakelaar weer uit. Om met de woorden van The Terminator te spreken: “That’s what is does, that’s all it does, and it will not stop until its circuit is dead.”

Dit gegeven heeft veel hobbyisten geïnspireerd, getuige de stortvloed aan nutteloze apparaten op YouTube. Zoek maar eens op ‘useless machine’ of op ‘leavemealonebox’. Of bekijk meteen de meest nutteloze playlist ooit op YouTube.

Het meest nutteloze bouwproject

Wil je je vriendin overtuigen dat jouw elektronische speeltjes echt wel een functie hebben, dan kun je overwegen om er zelf één te bouwen. Je hebt een mooi doosje nodig, één of twee servomotoren (afhankelijk van je design), wat batterijen, bedrading, een schakelaar, goed gereedschap en wat handigheid en geduld. Op de website van Make vind je een mooie stap-voor-stapinstructie om je eigen ‘nutteloze apparaat’ te maken.

Er zijn mensen die er echt werk van hebben gemaakt en er zijn hele Facebook-fanpagina’s volgeschreven over strategieën om het ‘ultieme zinloze apparaat’ te bouwen. En – geloof het of niet – er zijn zelfs mensen die er goed geld voor over hebben om er eentje te kunnen kopen! Wat natuurlijk weer een aantal prachtige parodieën oplevert. Hier hebben we ’n leuke:

Voor ons zijn ze op z’n minst goed genoeg voor een brede glimlach bij het zien van zoveel drukte om… ja, niks, eigenlijk.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *