Home automation

De huidige generatie mancavers is ermee opgegroeid. De tuinkabouterbaard, het onmiskenbare stemgeluid met de ‘zachte g’ en een onvermurwbaar enthousiasme voor ‘de wondere wereld van technologie en wetenschap’. Met rode wangetjes en open mond zaten we ons op de bank te verwonderen over fantastische apparaten waarmee je brieven door de lucht kon versturen en elkaar zonder snoer kon bellen! Al deze futuristische apparaten kwamen samen in op één onvoorstelbare plek: het Huis van de Toekomst.

Eerst een geschiedenislesje. Het Huis van de Toekomst werd in 1989 geopend en was een initiatief van – hoe kan het ook anders – Chriet Titulaer. Deze sympathieke Limburger heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de gewone man uit te leggen hoe moderne technologie het leven in de nabije toekomst zou veranderen. In de televisietijd van Chriet – die startte met de maanlanding in 1969 en duurde tot het einde van de jaren tachtig – moesten we vaak lachen om die malle uitvinder en z’n ‘technologische vondsten’. Anno 2010 gebruiken we veel van de producten die hij toen behandelde in onze eigen ‘huizen van de toekomst’. Zo niet, dan kun je ze wel aanschaffen om je huis of je mancave nét wat comfortabeler te maken.

chriet titulaer

Domotica

We noemen het gebruik van moderne techniek in huis met een mooi woord ‘domotica’. Even een stukje Wikipedia:

“Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.”

Bij domotica gaat het niet alleen om techniek en de bediening daarvan in de woning, maar ook wat er buiten de woning gebeurt. Het aanleggen van een glasvezelverbinding om complexe domotica mogelijk te maken, hoort bijvoorbeeld ook daarbij. Met glasvezel kunnen we niet alleen met de snelheid van het licht internetten, maar ook honderden tv-kanalen in HD ontvangen, terwijl we de voordeur via een videoverbinding in de gaten houden en het licht en het klimaat in huis via onze iPad bedienen.

Nieuwe huizen

Zonnepanelen, gescheiden afvalverwerking en LED-badkuipen die automatisch de watertemperatuur controleren zijn inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Zelf naar de lichtknop of de bediening van je thermostaat lopen? Dat hoeft ook allang niet meer!

En de ontwikkelingen houden niet op. Het Huis van de Toekomst in Rosmalen is nu een plek waar je feestjes en bedrijfspresentaties kunt houden. Al in 1996 gingen de deuren van de expositie definitief dicht. Maar er zijn nieuwe huizen gebouwd, die verder gaan waar het huis van Chriet ophield.

Huis van de Toekomst in België:

Tegenwoordig is Chriet Titulaer nog maar zelden op tv. Hij treedt wel vaak op als gastspreker op universiteiten en als inleidend spreker bij evenementen.

Krijg je het even te kwaad en wil je weer dat achtjarige jongetje in z’n pyjama op de bank zijn, dat zich verbaasde over die ‘wondere wereld’? Schakel dan eens in op Best 24. Dit digitale themakanaal zendt regelmatig afleveringen uit van TROS Wondere Wereld.


In deze aflevering presenteert Chriet onder andere een afstandsbediening waarmee je de lichten van je auto – op afstand – aan kunt zetten. Wauw!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!