Wij Nederlanders houden ons veel bezig met groene stroom. Kijk maar naar de jaarlijkse Solar Challenge, waar de technische universiteiten van het land aan meedoen om de snelste auto opzonne-energie te bouwen. Of bijvoorbeeld naar de talloze windmolens in Noord-Holland en de polder. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen op het dak  Kortom, het hele land wil groener. En daar leveren we niet alleen voor in. Groene stroom, en vooral windenergie, is namelijk veel waard. Zoveel zelfs, dat duurzaam opgewekte stroom uit Nederland de duurste stroom van Europa is.

Buitenland

Groene stroom werd eerder door de overheid en Nederlandse bedrijven voornamelijk uit het buitenland gehaald, voornamelijk uit Noorwegen. Onze Scandinavische kameraden halen hun stroom voor 99% uit waterkrachtcentrales, en die apparaten maken de energie supergoedkoop. Veel mensen hadden hierop het kritiek dat de energie opgewekt in Nederland er niet duurzamer van werd, ook al leek dat op papier dus wel zo. Nederland werd niet duurzamer, de stroom die werd verbruikt wel. Vorig jaar was enkel 45% van alle verbruikte stroom in Nederland duurzaam opgewekt, en maar 13,8% van de Nederlandse stroom was duurzaam.

Nederlandse groene stroom steeds belangrijker

Gelukkig worden de technieken voor duurzame energie steeds beter, waardoor het makkelijker is om groene stroom op te wekken. Nederlandse bedrijven en instanties halen hun groene stroom steeds meer uit eigen land. Zo zijn er verschillende vliegvelden, waaronder Schiphol en Rotterdam, begin dit jaar volledig overgestapt op groene stroom van eigen bodem. Een jaar geleden werden de treinen nog overgezet naar windenergie, wat voor het grootste gedeelte ook uit Nederland komt. Door de hoge vraag naar windenergie zijn de prijzen voor de certificaten die aangeven dat de stroom ook echt duurzaam is opgewekt in Nederland flink gestegen.

Nederlandse groene energie is dus in combinatie met de certificaten die erbij horen redelijk duur. Dat is volgens Markus Schmid positief voor de verduurzaming en economie van Nederland. Schmid is de campagneleider groene stroom van milieustichting WISE.

Opvallen

De hoge opbrengsten van certificaten voor Nederlandse windenergie blijven niet ongemerkt bij de rest van Europa. Zo heeft Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, ervoor gekozen om het eerste subsidieloze windmolenpark van Europa te gaan bouwen nadat ze zagan dat Nederland er een flinke duit mee vangt. “De markt voor hernieuwbare energie, en vooral voor windenergie, is sterk in Nederland. De hoge vraag zorgde er samen met andere factoren voor dat we het eerste grote windpark op zee kunnen bouwen”, zegt Esther Veldkamp van Vattenfall in een interview met non-profitorganisatie RECS International. Niet verkeerd dus!

Bron: NOS

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *