Gramovox platenspeler: verticaal vinyl luisteren

Wij mancavers willen best meedoen met de vinylhype, maar dan wel op onze eigen manier. Bijvoorbeeld met deze verticale platenspeler van Gramovox, die doet vermoeden alsof je vers geperste platen in de lucht zweven.

Is het een truc? Is het een illusie? Nee, de Gramovox pickup is gewoon vernuftig ontworpen en bevat een fraai stukje techniek waardoor het lijkt alsof je platen in de lucht draaien wanneer je ze afspeelt. Het idee is op 23 juni 2015 op crowdfundingplatform Kickstarter gezet en heeft sindsdien meer dan 1,5 miljoen dollar van ruim 4200 gulle gevers opgeleverd. Dat is aardig wat meer dan de beoogde 50.000 dollar die men nodig had.

Esdoorn of walnoot

Wat krijgen financiers voor hun ingebrachte geld terug? Allereerst een fraai esdoorn of walnoten kast met ingebouwde boxjes en anti-vibrerende pootjes die trillingen moeten voorkomen van de roterende platen die je 33 1/3 of 45 toeren kunt draaien. Ook is er de optie om je platenspeler op externe speakers of een bestaande audio-installatie te koppelen.

Koekoeksklok

Maar het tofste is natuurlijk dat fraai gekleurd vinyl eindelijk eens een functie heeft! Als je op de Gramovox je babyblauwe Vandenberg-plaat of spierwitte Ghost-album draait, valt de kleurendraaikolk tenminste op. Daarnaast kan je gewoon op je bank blijven zitten kijken in plaats van met je snufferd boven de draaischijf te moeten hangen.

walnut_wallpaper_scene_4

Acrylplaat

Om vinyl op de Gramovox af te spelen, leg je het tegen de gepolijste acrylplaat van de Gramovox aan. Platen blijven vastzitten dankzij een meegeleverde klem die je op de ijzeren pin zet die door het gat van je vinyl steekt.

Verticale platenspeler 2

ION’s muurdecoratie

Gramovox is overigens niet de eerste platenspeler die verticaal platen afspeelt. ION ontwierp een aantal jaren geleden al eens een platenspeler die je aan de muur kunt hangen. Misschien wel de meest functionele, actieve muurdecoratie sinds de koekoeksklok!

Drukkracht

Anders dan bij ION’s ontwerp heeft de Gramovox een koolstofvezelen naaldarm die rechtop staat (in plaats van naar beneden, zoals bij de ION). Bovendien is de arm van de Gramovox radiaal gebalanceerd. De drukkracht van de arm – met aan het uiteinde de naald – wordt bij normale platenspeler veroorzaakt door een contragewicht aan de achterkant van de arm. Bij dit model ontstaat de drukkracht automatisch door een veer die voor een consistente druk zorgt. Daarmee zou die zelfs oud, kromgetrokken vinyl van je opa kunnen afspelen.

Features

Naast de genoemde eigenschappen heeft de Gramovox de volgende features:

  • AT95E Audio-Technica Dual Magnet cartridge
  • 2” (5,08 cm) neodymium full-range stereospeakers
  • Ingebouwde phonotrap met RIAA
  • 2x 15 watt stereo audioversterker
  • DC-stappenmotor
  • RCA line-out
  • Hoofdtelefooningang
  • Afmetingen: 17”/43,18 cm breed, 10”/25,4 cm diep en 16”/40,46 cm hoog
  • Gewicht: 5,90 kg

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Vinyl50, hét vinylplatform van Nederland.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .