shutter zonnebril met EL wire

Kanye West maakte er een retro hype van: de shutter zonnebril. Lang hield die hype echter niet aan want nu kun je je alleen met carnaval of op een gek feestje nog met deze zonnebril vertonen. Maar niet getreurd, net als Michael Ciuffo kun je je eens zo coole shutter zonnebril met behulp van EL wire omtoveren tot een nieuwe blikvanger die oplicht op de beat van de muziek. Kies de juiste gelegenheid om ‘m te dragen en wie weet is het een echte ladies magnet!

Waar komt het idee vandaan?

Michael ‘stal’ het idee van zijn vriendin Qiaodan (Jordan) Jin Stone, die ook een coole DIY zonnebril ontwierp geïnspireerd op de ‘Kanye zonnebril’. Hij probeerde het ontwerp van Jordan naar zijn eigen smaak aan te passen en te verbeteren. Michael heeft inmiddels twee modellen gemaakt: een met meerdere kleuren EL wire en een model met maar één kleur EL wire. Zelf vindt Michael de eenkleurige bril cooler en omdat ook die er erg goed uitziet, maar niet doet denken aan een kermisattractie, zijn we het volledig met hem eens.

DIY-shutter-zonnebril
tweede versie gepimpte shutter zonnebril
ontwerp van Michael Ciuffo

Wat moet je doen?

Michael begint met het boren van gaatjes in het montuur van de zonnebril. Vervolgens meet hij het EL (Electroluminescent) wire op de juiste lengte af en stript hij het zodat het door de net geboorde gaatjes in de zonnebril past. Het strippen van EL wire kan enige oefening kosten want zoals Michael zegt: “stripping EL wire is a pain in the ass”. Bovendien is het raadzaam om de boel wel weer goed te isoleren omdat je een behoorlijk pijnlijke schok van je bril kan krijgen. In zijn nieuwste ontwerp maakt hij dan ook handig gebruik van vloeibare isolatie.

details-shutter-zonnebril-met-EL-draad
details EL draad in de tweede versie van de DIY shutter zonnebril

Hoe verder?

Na het succesvol strippen van het EL wire komen er nog heel wat stappen.  Zo moet je onder andere een printplaat maken en zorgen dat alles netjes in de gekozen behuizing past. Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest en wil je zelf ook zo’n bril maken? Hieronder een lijst met de gebruikte materialen. Handig! Wat overigens ook erg fijn is: Michael zet ook op zijn site ook welke problemen hij tegenkwam tijdens het productieproces, dus doe er je voordeel mee en leer van zijn fouten.

 

 

printplaat-voor-achter
de printplaat van de DIY shutter zonnebril

Wie is die gast?

Michael studeerde in 2011 af aan MIT en post zijn uitvindingen al geruime tijd op zijn eigen website ch00ftech en zijn eigen Youtube kanaal. Michael post zijn uitvindingen en zijn werkwijze belangeloos op zijn eigen website. Naar eigen zeggen post hij vooral projecten die redelijk eenvoudig zijn, zodat ze voor een groot publiek leuk zijn om te maken. Redelijke kennis van elektronica is echter wel vereist, want Michael geeft geen complete how-to’s.

Meer info over de projecten van Jordan vind je hier.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .