MasterKrat - kratradio met vele extra features

Blog ’t Zelver Gerbert toverde samen met een vriend een doodgewone bierkrat om tot een ware kratradio. De radio draagt de passende naam ‘MasterKrat’ en is voorzien van vele snufjes, die je niet allemaal op een kratradio zou verwachten. In dit artikel vertelt Gerbert wat de MasterKrat allemaal in huis heeft. Text-to-speechmudule, alcoholsensor, lichteffecten…

“Graag wil ik mijn kratradio met jullie delen, die ik samen met een vriend gemaakt hebt. Hieronder zal ik vertellen wat de krat allemaal kan. Uiteraard kan de krat muziek afspelen via een MP3-module waar USB en Aux op aangesloten kunnen worden. De krat is voorzien van allerlei (overbodige) features zoals:

  • Bluetooth om met telefoon te verbinden
  • Text-to-speechmodule
  • Alcoholsensor
  • Bluetooth om muziek te streamen
  • Led-strips
  • VU-meter

MasterKrat - kratradio met vele extra features en elektronica

Hoe het werkt

De VU-meter danst op de maat van de muziek en is aan de beide zijden van de MasterKrat gemaakt. Dit geeft een vet effect in het donker als er een goede bas is de muziek zit. De zelfontwikkelde besturingsprint (blauwe) bevat voeding (5V, 3.3V), bluetooth-chip, microcontroller, veel connectors, relais om te schakelen tussen muziek/T2S en wat rest-schakelmateriaal voor de led-strips en VU-meter.

binnenkant MasterKrat - kratradio met vele extra features

Handig, die apps

De tekst-to-speechmodule (T2S) kan tekst oplezen die via bluetooth met je telefoon verstuurd wordt. Via de app ‘uConnectHex’, kan er via bluetooth verbonden worden met de krat, zodat er tekst naartoe gestuurd kan worden. Dit wordt dan in het Engels opgelezen, wat bijvoorbeeld erg grappig is voor op het strand als er een mooi meisje voorbij loopt. De alcoholsensor geeft ongeveer weer (verre van nauwkeurig) wat je gedronken hebt. Dit wordt door de T2S-module opgelezen. Wanneer de accuspanning onder de 11 volt komt wordt dit automatisch 2x per minuut verteld door de MasterKrat, zodat je nooit zelf in de gaten hoef te houden hoe vol de accu is.

blauwe-besturingsprint - MasterKrat - kratradio met vele extra features

Lichteffecten

Via de Android/Iphone app ‘Blucontrol’ is het mogelijk om verschillende kleuren van de led-strip aan/uit te zetten en te dimmen. Ook is het mogelijk om te kiezen tussen 3 voorgeprogrammeerde patroontjes. De VU-meters zijn ook via de app aan en uit te zetten wanneer er geen behoefte is aan lichteffecten. Op de printplaat is 1 drukknopje aanwezig waarmee ook de VU-meters en led-strips aan/uit te zetten zijn, zodat je niet per se je telefoon nodig hebt.

MasterKrat - kratradio met vele extra features

Draadloos

Een bluetoothmodule van Logitech is ook bevestigd in de krat. Nu kan er draadloos muziek afgespeeld worden. De Aux-uitgang van deze module stop je in de Aux-ingang van de MP3-module en spelen maar. Op de printplaat zijn nog een temperatuursensor en geheugenelement (EEPROM) bevestigd. Deze zijn nog niet geprogrammeerd. Doel van de EEPROM is om de laatste instellingen op te slaan, zoals de stand van led-strip en VU-meters, om deze te laden wanneer de krat uit is geweest.

Zie het filmpje hieronder voor korte demonstratie van de lichteffecten.

Meer kratradio’s op Mancave

FrankK’s kratradio met BT-ontvanger en smartphonebesturing

Wie maakt de vetste kratradio? (verzameling kratradio’s van lezers)

Wie wint 50 euro aan elektronica? Jij bepaalt!

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *